Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 312830 razy)

Offline selfslave

• Gaduła
Troche ciasny umysł masz kolego. Rozumiem że bańka facebookowa i moda na "tępienie lewactwa" ale pomyśl sobie, że świat nie kończy się na kombosie kukiz/pis/po/npl

Kolego, teraz coś na mnie projektujesz, jak rozumiem szufladkowego ultraprawaka, a ja nie z takiego miejsca wychodzę. Może to przez to, że za mało rozwinąłem wypowiedź. Ja rozumiem, że owa partia przyciąga, bo rzeczywiście pod względem prezentacji poglądów można powiedzieć, że jest to nowa jakość na naszej scenie politycznej. Bardzo dobrze się tego słucha. Natomiast same proponowane przez nich rozwiązania częściowo są utopijne, a innych nie da się u nas wprowadzić, a przynajmniej nie w obecnej sytuacji, tak aby nie zakończyły się katastrofą. Musielibyśmy być zamożnym społeczeństwem, aby w ogóle brać pod uwagę takie propozycje, które jak dla mnie i tak są mechanizmem bardzo krótkowzrocznym. W partii Razem lubią takie rozwiązania, tak jak uważali, że zadłużanie Państwa to nic złego, jeśli ma to podnieść jakość i komfort życia obywateli. Przecież nawet w skali mikro wiemy, że nabranie kredytów, aby podnieść sobie jakość i komfort życia to nie jest optymalne rozwiązanie.

Co do tych moich znajomych to właśnie część stanowią osoby, które żyją głównie na koszt państwa i zupełnie obce są dla nich kwestie ekonomii i gospodarki, a do tego są bardzo zamknięci we własnym gronie, więc dla nich "zabierz złym bogatym i daj dobrym biednym" brzmi sensownie. Ale to jest sens na poziomie emocji, a nie rozsądku. Ich akurat rozumiem, bo są w sytuacji, w której naturalne jest takie myślenie i nie mieli nigdy okazji zmierzyć się z rzeczywistością od innej strony. Są też artystami, więc bardziej kierują się emocjami.

Natomiast okazuje się, że mam również znajomych, którzy powinni trochę lepiej ogarniać rzeczywistość od strony gospodarki, a wychodzi na to, że jednak zupełnie nie. Że tak jak może podejrzewałem, w wielu przypadkach kreują sobą jakąś postać, tworzą iluzję bycia innymi osoba niż są, przeważnie aby pomóc sobie w karierze i wychodzi na to, że nie ma w nich żadnej spójności, a pewnie też częściowo świadomości tego jak bardzo są pełni sprzeczności. Tu jestem przekonany, że podoba im się właśnie to jak partia Razem prezentuje swoje poglądy, a nie treść tych poglądów. To ich nazywam debilami, bo oni tak naprawdę nie mają żadnych poglądów.

Co do wymienionych przez Ciebie partii, również życzyłbym sobie, aby przeszły do historii i zostały zastąpione przez świeższe twory, bliższe ludziom, bez tej typowo partyjnej retoryki.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj, 2018, 12:35:58 wysłana przez selfslave »