Autor Wątek: Kto siedzi w smartfonach? doradźcie pilnie  (Przeczytany 27862 razy)

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Wymien prosze rzeczy ktore Cie w nich wkurwialy.
Ależ bardzo proszę :)

To tak na szybko to co pamietam, musze tylko zaznaczyć, ze z iphone'a nie korzytam od roku i ostatnia wersja iOS na której działałem to chyba 9(albo 8?), a miałem 5, 5SE i dodatkowo iPada:
1. Brak możliwości pobierania i przesyłanie plików na inne urządzenie. Nie można było zamontować w kompie jako dyski przenośnego. Ogólnie cały system plików.
2. Żeby zmienić jakieś ustawienie musze za każdym razem wchodzić w ustawienie, szukać i wyklikać to wszytko zamiast zrobić np skrót na ekranie głównym, albo w pewien sposób zautomatyzować to. Np wyłaczenie transmisji danych albo hotspota.
3. Narzucono mi w jaki sposób ma mój interfejs wyglądać i w jaki sposób mam go obsługiwać.
4. Brak aplikacji, które potrafią pewne czynności w telefonie zautomatyzować, jak np Tasker na androidze.
5. Brak możliwości instalacji z zewnętrznych źródeł.
6. App store.
7. Itunes. 
8. Wgrywanie wszelkiego rodzaju multimediów jak filmy czy muzyka to koszmar.
9. Ogólnie mówiąc ergonomia systemu.

Zasadniczo podsumowałbym to, że w iphoneach wkurwia mnie jedna rzecz: iOS. ;)
Nie zarzucam nic pod kątem technicznym iphoneowi, bo desing i specyfikacja urządzenia byly dla mnie ok.

Wow, to jakiś konkurs, kto zejdzie niżej poziomem swojej wypowiedzi? No to dorzucę cegiełkę od siebie. xD

Spoiler

W pewien sposób masz rację, ale nie do końca się z tym zgodzę. Nie tylko apple wprowadza standardy (ładowanie bezprzewodowe, szybkie ładowanie, rozpoznawanie twarzy, duży ekran(!), nfc, podwójny aparat, itd. - długo trzeba było u appla na to czekać).
Przykładowo, rozpoznawanie twarzy było wprowadzone w innych urządzeniach pare lat temu, ale nie było rozwijane bo ludzie z tego nie korzystali z uwagi na jego dyskusyjną wygodę używanie (pommijając bezpieczeństow). A gdy nie mogli sobie poradzić z TouchID przy okazji iPhone'a X, Apple wmówiło ludziom, że odblokowywanie telefonu za pomocą FaceID jest super wygodne (lol,nie). Dopiero OP5t wprowdził rozpoznawanie twarzy, które IMO jest na tyle wygodne, że mógłbym tego używać.
Jeszcze jest tak, że jak producenci androida wprowadzą kiepskie rozwiązania, to one nie mają szans stać sie standardem. Ale jeśli to apple zrobi, jak np. usunięcie gniazda słuchawkowego, no to niestety reszta producentów to kopiuje.

Gizmi, nie martw się. Twoje miejsce na podium nie jest zagrożone :P
"grałeś kiedyś w samoloty?"