Ja mam jedno pytanie, ktory punkt reformy sądownictwa usprawnia pracę sądów i spowoduje ułatwienie zycia "zwykłych obywateli " . Algiz Nikt tak ich chwalicie to na pewno wiecie cos na ten temat, ja sie przyznaje szukam czytam to co jest dostepne i ni chuja nie potrafię dostrzec. Prosze o pomoc i pisze to całkiem serio. Chciałbym zrozumieć twierdzenie o reformie a nie o zmianach kadrowych. Oczywiscie trzeba zreformowac sady ale czy same zmiany kadrowe to uczynią ze bedzie zajebiście ?
Na przykład punkt mówiący o losowaniu sędziów. Niestety, a może stety zmiany kadrowe są nieuniknione, bo niby kim
robić te reformy ? urzędnikami platformy ? Niemcy po zjednoczeniu odrzucili 92 % sędziów z byłego NRD, u nas odpadł tylko jeden, ten który sądził A Michnika w stanie wojennym. O tych sędziach na telefon z których zakpili dziennikarze za czasów PO, to nawet szkoda pisać. Właśnie dlatego jest tak jak jest, że pani Sawicka za wzięcie łapówki dostała odszkodowanie, a słynny ostatnio sędzia sTuleya przyznaje odszkodowanie w wysokości 250 000 pln gangsterowi który siedzi za zabójstwo i poskarżył się na brak klimatyzacji w celi.