Jeśli chcesz kupić nową gitarę to w tej cenie tylko Schectery. W tym zakresie cenowym uważam, że nie kupisz lepszej, nowej gitary gdzie jakość odpowiada cenie, a nawet śmiem rzec, że jak za te pieniądze to gitary są bardzo dobre. Sam gram na Schecter 7 Omen Extreme i jestem z niej mega zadowolony. Polecam tą gitarę bądź Demona. Pupy według mnie nie wymagają wymiany, no chyba że masz jakieś osobiste preferencje co do brzmienia ale nawet na tych Schecterowskich pupach czy Duncan Designed w demonie przy dobrej technice zagadają i to bardzo spoko. Możesz spróbować Schectera Damien Elite ze względu na EMG jakie już posiadają. Co do używek to wiadomo, że to już jest łapanie okazji. Patrz przede wszystkim na to, gdzie model był produkowany.
Co do EMG to tylko mam uprzedzenie bo każdy jełop studenciak co znam co ma 7'ke z EMG to tak ciulowo zawsze ustawia brzmienie ze już nie wiem czy oni graja na 10 letnich strunach czy po prostu nie umią ustawiać brzmienia
Tak, nie umiejo ustawić. EMG to bardzo dobre przystawki - standard wybór jeśli chcesz aktywy, a nie masz jakiś określonych preferencji.
Co do tańszych ibanezów? Nie ma dobrych, tanich ibanezów. Ale to jest tylko moja opinia.