Autor Wątek: Matura 2009  (Przeczytany 15462 razy)

Offline Tolein

• Pr0
Odp: Matura 2009
« Odpowiedź #50 07 Maj, 2009, 23:59:33 »
Ja znam system z sześcioma przedmiotami pod nazwą IB (International Baccalaureate - Mautra Międzynarodowa), w stanach zdaje się jest SAT - egzamin z matmy, czytania analitycznego i pisania.

Ja nie wiem, czy tak trudno zauważyć, że tak będzie wyglądało nasze społeczeństwo, jak sobie je zbudujemy? Dlaczego matura ma być prosta do zdania, dlaczego ma być ona dla każdego? Może jeśli będzie trudniejsza, to albo zaczniemy się uczyć i będziemy ją pomimo wszystko zdawać wszyscy, albo zdawać będą tylko Ci na prawdę wykształceni i nabierze ona jakiejś obiektywnej wartości. Bo kto od nas ma wymagać, jeśli nie my sami.
Poza tym, może skończy się zalew magistrów z ukończonym "business and management".

Argument dotyczący stresu też do mnie jakoś nie trafia. Ja osobiście podchodzę do mojej matury aż za bardzo na luzie. Ale nawet jeśli ktoś odczuwa jakiś znaczny stres związany z egzaminem, to niech się zastanowi co dalej: po maturze. Bo dalej czeka na niego albo kariera żaka, gdzie śmiał się będzie z matury, twierdząc, że na egzamin zaliczeniowy z jednego przedmiotu uczy się więcej niż przez całe liceum, albo kariera zawodowa, gdzie ciągle ktoś go będzie egzaminował, wciąż będzie pod jakąś presją.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon