Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 315053 razy)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
To są przeciętne ceny od 1MWh w naszych okolicach geograficznych. Jak pisałem, nie są tu uwzględnione koszty zewnętrzne (które przy wpływach mafii węglowej w Polsce są niemałe, nie mówiąc o kosztach środowiskowych czy zwiększonych wydatkach na służbę zdrowia), więc szczególnie jeśli trend spadających cen się utrzyma (co raczej węgla nie czeka), wiatr będzie znacznie tańszy od węgla.

Sprawdziłem rachunek z Tauronu czyli mój końcowy koszt. Wg obecnej taryfy G11 w jednym z mieszkań płacę 0,2529 zł/kWh czyli 0,060526Euro/kWh. Wychodzi najtaniej porównując wg Twojej tabeli. Przy taryfie G12w koszt jeszcze spada.

Ceny w tabeli są uśrednione dla całej Europy Środkowo-zachodniej - ja mieszkając dalej na północ płacę sporo więcej.

@wrobelsparrow Matko bosko, Ty jednak dalej utrzymujesz, że 3% ma rację? Proszsz, specjalnie wersja "przyswajalna" dla Ciebie:

@theremin Wkleiłem wyżej artykuł, średnie Energy Return on Energy Invested w naszym regionie wynosi około 9. To, że jest niby niższy niż 1 to mit. Nie widzę nic złego w planach na energetykę na 20 i więcej lat do przodu, wręcz przeciwnie. W końcu mogliby np. postawić elektrownię atomową.