Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 315275 razy)

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Sam jestem zdania, że to zmarnowana okazja, podobnie jak marnuje się niepowtarzalną okazję, by asymilować Ukraińców. Znośne nakłady na kursy polskiego, zorganizowanie im legalnie pracy i to by wyszło tylko wszystkim na dobre, szczególnie naszej gospodarce i przyszłym emeryturom.
Ukraińcy to zupełnie inny temat niż wpakowanie nam na barki imigrantów przez UE.

Moim zdaniem pomoc "naszym braciom" zza wschodniej granicy wygląda jak jakiś okrutny dowcip. Jakbyś po II WŚ utworzył Izrael na terytorium Niemiec i stwierdził: dobra koniec napierdalanki teraz macie się dogadać.

Ukraińcy się nie asymilują i nie będą. Prędzej zaczną twierdzić że Szczecin im się należy. Nie uczą się języka bo nie planują tu zostać na dłużej. Nie wiążą przyszłości z Polską, chcą jedynie poprawić byt rodzin które zostały na Ukrainie, ściągnąć ich póki co do bezpieczniejszego miejsca a potem szukać dalej na zachód. Trzymają się w grupach, zwłaszcza robole. Nie zależy im na stałych umowach bo nie chcą się uwiązywać do pracodawców. Są dokładną odwrotnością polskich pracowników którym zależy na stabilności zatrudnienia, co jeszcze dodatkowo utrudnia współpracę pomiędzy pracownikami polskimi z ukraińskimi i co wykorzystują polscy janusze biznesu.

Ciekawe że najczęściej pchają się do Wrocławia gdzie osiadła ludność polska z dawnej lwowszczyzny...

Pomagają gospodarce? Niby jak? Doprowadzają do łamania praw pracowniczych, zaniżają stawki, nie odprowadzają podatków bo wolą dostać więcej na rękę. Zarobioną kasę wysyłają na Ukrainę tym samym sztucznie zawyżając wartość złotówki której ubywa z kraju (eksport długu). Już odnotowuje się wzrost przestępczości z udziałem Ukraińców.

Z jednym się z tobą zgodzę. Polska popełniła błąd w sprawie kontaktów z Ukrainą. Powinna znieść wydawanie karty polaka i wiz do pracy. Wykopać wszystkich tymczasowych pracowników z Polski, zaprzestać finansowania wymiany dla studentów oraz pomocy finansowej dla samego kraju. Na koniec poczekać aż się sami w swoim bagnie utopią razem z poparciem dla Bandery. Pierwszego na Sybir bym wysłał Tyma na spółkę z Michnikiem. Kaczyński w drugiej kolejce za "herojam sława".

PS: zobaczysz jaki antypolskie nastroje wybuchną jak za moment Polacy dostaną prawo do zwrotu nieruchomości na Ukrainie...

Nie wiem, mam dosyć dużą styczność z Ukraińcami w Polsce od jakiegoś czasu i widzę to zupełnie inaczej. Większość z nich WIĄŻE przyszłość z Polską a po naszemu kaleczą już po kilku miesiącach od przeprowadzki i wcale nie prędko im spierdalać na zachód ze względu na podobieństwo kultur i bliskość do domu. To jest dopiero szczęście, że możemy przyjmować ich a nie "uchodźców", ale jak to powiedzieli znajomi Szwajcarzy kilka dni temu: "Nie ma socjalu - nie ma problemu".

Łatwość przyjazdu i osiedlenia jest absolutnym mitem. Prawo jest skonstrutowane tak, że legalnie łatwo kogoś przyjąć na pół roku a potem zaczyna się kopanina i nic dziwnego, że te regulacje obchodzi się zatrudnieniem na czarno.

A punkt widzenia mam podobny, bo wyrżnięto mi część rodziny ze strony dziadka w jakiejś wsi na wschód od Lwowa. Wyżynali nas wszyscy dookoła, ale tylko Ukraińców się wyjątkowo czepiamy. Chyba dlatego, że są słabsi od nas, bo do ssmańskich dziadków to się zapierdala w podskokach polerować kible za 8ojro za godzinę :) a tamtejszych nazioli trzeba traktować podobnie jak naszych.

@gizmi7 myślisz, że w UK nasi nie biorą do łapy funtów? :)

« Ostatnia zmiana: 12 Maj, 2017, 08:00:01 wysłana przez pivovarit »