Pytanie Przemek jak liczymy min socjalne i co to znaczy ze praca jest warta mnie niż proponowane min. Jak to mówia zadna praca nie hańbi i nawet jeśli jest to wynoszenie gnoju krowom to tez jest ważne. Ok kwalifikacji wielkich nie trzeba ale tez nie ma komu tego robić. Kopac rowy na zuławach tez nie a trzeba co jakis czas. Niestety jest w tym troche racji co do np. tego płacenia poniżej płacy w danym zawodzi tylko dlatego ze w okolicy 40km nie ma innego zakładu. tak ma np Ojciec kumpla. W latach 2007-10 tzw garazowcy zniszczyli rynek mebli. Nie płacili podatków robili total na czarno po tak niskich stawkach ze ja nie byłem w stanie z nimi konkurować. Całe szczescie pouciekali do Irlandii bi i sami nie wytrzymali swoich cen. To wszystko nie jest takie proste i jednoznaczne. Ale tez ze tak troche zmienię temat, zazdroszczę Norwegom mądrości rządzących co do dbania o dochody z ropy i gazu ze dbają o to niezależnie od opcji. Pilnują by moneta nie była za droga, by eksport nie jebnął, inwestują .... no kurde jak by sie tak chciało u nas.