a z doświadczenia polecam kupić z terabajtowym dyskiem, Xboxa mam pół roku i już musiałem dema usuwać, by zrobić miejsce na pełniaki, bo 500 GB dysk zapchany Można ale nie trzeba, bo akurat w PS4 wymiana dysku jest możliwa (sam niedawno do swojej 2TB wsadzałem). W klocku musisz się dyskami zewnętrznymi ratować.
Ok, a dla mnie to ogromny minus i uważam grę za wadliwą, jeśli chodzi na perfekcyjnie dobranym sprzęcie max 30fps i 720p, a jeszcze do niedawna konsolowe premiery właśnie tak wyglądały. Aktualnie jestem w trakcie wybierania monitora 4k i nie wyobrażam sobie grać na nim skalując w górę gry z konsoli, bo nawet przy większych monitorach lubię siedzieć blisko podczas grania. I tak i nie. O grze stworzonej na "perfekcyjnie dobrany sprzęt" to możemy mówić w przypadku tytułów ekskluzywnych dla danej platformy. I w tym wypadku nie pamiętam, kiedy taki ostatni raz taki tytuł wyciągał na danej konsoli mniej niż 1080p i 30fps (i mówię tu nie tylko o aktualnej generacji, ale i poprzedniej). Nawet przy multi-platformówkach 1080p jest w tym momencie standardem*. Dla mnie to "niedawno" to było tak z 4-5 lat temu. Czyli dawno. Jeszcze co do samych 30fps - kiedyś niejaki Dark Archon z serwisu arhn.eu opublikował o tym cały felieton. Long story short - 60fps prawdopodobnie nigdy (przynajmniej na konsolach) nie będzie standardem. Dlaczego? Bo developerzy w większości wypadków wybiorą lepsze efekty graficzne nad ilością klatek, nie ważne jak mocny sprzęt będzie.
Co do 4K. Z mojego szybkiego riserczu wynika, że w tym momencie cena najtańszego monitora o takiej rozdzielczości jest mniej więcej taka sama, jak nowej konsoli i to w niezłym zestawie. Do tego jeszcze komputer, który to 4K uciągnie. Nie żebym negował, bo sam bym z wielką przyjemnością na takim zestawie grał. No ale rozmowa konsola vs. komputer i granie w 4K lekko mija się z celem.
Spoiler *Przynajmniej na PS4. Na XBONE niestety często obniżają rozdzielczość do 900p