Autor Wątek: Wybór pickupów: topola/klon/klon/heban  (Przeczytany 22098 razy)

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Odp: Wybór pickupów: topola/klon/klon/heban
« 25 Lis, 2015, 17:52:01 »
@Wolfhorsky dzięki za opinię. W teorii uważam podobnie jak Ty. W życiu przerzuciłem w uj pickupów, ale nigdy wcześniej nie miałem wiosła z topoli w łapach, a co dopiero na własność, bym mógł je bliżej poznać.

Rzeczywistość dość mocno weryfikuje teorię i wykresy ;) Jeśli nie miałeś pickupa w topoli w takiej konfiguracji drewna, jaką podałem, to tak naprawdę wsadzenie każdego z tych pickupów to loteria. Dzięki lekturze wykresów można jedynie zmniejszyć ryzyko zawodu nad brzmieniem ;)

Na razie w kręgu zainteresowań pozostają:

- SD SH-5
- SD SH-10 Full Shred
- SD SH-12 Screamin' Demon
- BKP Aftermath

Na jakimś zagranicznym forum jest spory wątek o pickupach do "poplar body". W bezpośredniej rywalizacji w bardziej nowoczesnej muzie SH12 zjadał SH10, mimo że Full Shred i tak zbierał niezłe opinie. Wypowiadali się głównie posiadacze jacksonowych superstratów, tak więc jakiś tam punkt odniesienia mam.
Noł problę. Ino jedno se myślę: topola sropola  :D każdy instrument gada inaczej - nawet te same gatunki drewna mogą zagadać inaczej. Pytanie jest takie: jak to brzmi z dechy? Jest jasne i ma dużo "drutu"? Czy ma zaokrągloną górkę. Czy ma dużo środka i dołu? Gdzie jest mid peak? Rozumisz?  :D
Sprzedaję graty -> lukaj na forumową giełdę.