Autor Wątek: RG8 vs RG8PB  (Przeczytany 38968 razy)

Offline buch

• Użytkownik
Odp: RG8 vs RG8PB
« 21 Kwi, 2015, 13:42:18 »
Oczywiście, że wszystko ma jakieś tam znaczenie i każda gitara może brzmieć inaczej (inaczej niż nawet druga taka sama gitara), ale żeby mówić, że klonowy czy jakikolwiek inny fornir rozjaśni brzmienie, bo klon to twarde drewno, wychodzi już daleko poza racjonalne myślenie, IMHO.
Zdziwiłbyś się jaką różnice robią najmniejsze zmiany w ustawieniu gitary, np samo obniżenie lub podwyższenie pickupa o parę milimetrów potrafi zrobić cuda. A to małą zmiana względem całego instrumentu a mówimy tu o zmianie konstrukcji, także kwestia tego czy klonowy top robi różnicę to odpowiedź brzmi - robi i to wielką. I nie wymyślono tego tylko dla względów wizualnych, bo masa gitar bez transparentnego wykończenia posiada top dla uzyskania innego brzmienia.

A ta jest po prostu ładna i jeśli chcesz ją trzymać i np modować w przyszłości, to lepiej zainwestować w coś, co będzie chociaż wyglądało na tą sumę pieniędzy, niż kolejnego czarnego RG. Znowu - IMHO.
Jasne, lepiej mieć ładniejsze ale gorzej brzmiące wiosło, niż czarne sensownie zupgradowane  :facepalm:

Nie no, z kolegą się dogadaliśmy, to teraz Tobie muszę tłumaczyć? Po raz kolejny - przecież wyraźnie zaznaczyłem, że WSZYSTKO ma znaczenie. Co do samego drewna, mam dwie identyczne gitary, jedna z nich ma klonowy top i różnica w brzmieniu, jeśli jakakolwiek, jest marginalna. Podkręcę midy albo highe o milimetr w górę i wyjdzie to samo.

Co do RG8 w temacie, bo tego też udało Ci się jakoś nie zrozumieć, powiedziałem, że jeśli już ma wybierać między RG8 z topem albo bez, to niech zadecydują czynniki wizualne, bo to jedyna różnica warta dopłaty w tym przypadku. Różnica w brzmieniu będzie nieobliczalna i zupełnie subiektywna, jeśli w ogóle będzie w stanie usłyszeć jakąkolwiek (mówię tu o drewnie na topie, nie o korpusie). Oba modele są do modów, a jeśli mu się podoba ładny top i naturalny tył, to lepiej, żeby modował gitarę, która mu się podoba i zostanie u niego dłużej, niż taką, która mu się nie podoba i wyląduje za miesiąc na giełdzie. Koniec.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwi, 2015, 13:44:02 wysłana przez buch »