@pivovarit Chyba nie do końca zrozumiałeś o co mi chodzi
Powiedz mi tak, ktoś chce być nauczycielem, uczyć dzieciaki w podstawówce, mało tego, ma misję, ma to być podstawówka w chujowej dzielnicy, bo ma misję. Jest powiedzmy 5 lat po studiach (jeszcze ma zapał), gdzie zarobi więcej jak średnia krajowa?
Dalej, mój przykład, jestem ratownikiem medycznym z mgr, uwielbiam to co robię, powiedz mi, gdzie robiąc etatową normę godzin +/- 160/miesiąc, zarobię tak by godnie żyć? Godnie, czyli mieć na spłatę kredytu, na wakacje raz do roku, i na nie liczenie się z każdą złotówką?
Wiesz, mi chodzi o to, że moim zdaniem, w cywilizowanym kraju, osoba po studiach, pracująca w swoim zawodzie, powinna tak zarabiać, by nie martwić się o następny dzień.
Nie jestem dupą wołową, która obwinia wszystkich o wszystko, a do siebie nie ma pretensji, co to, to nie, ale nie uważasz, że w zdaniu, powyżej nie mam racji? Są w UE, szczególnie starej UE, kraje, gdzie ludziom żyje się gorzej? Nie porównujmy się do gorszych, ale do tych co staramy się aspirować. Co widzę statystykę, to coś poziom życia w PL, zawsze na szarym końcu.