Autor Wątek: Co was ostatnio zszokowało?  (Przeczytany 1447526 razy)

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
Wiesz @pivovarit ale nie wszyscy studiują lub ukończyli kierunki techniczne, są potrzebni specjaliści z najróżniejszych dziedzin by państwo jako/tako funkcjonowało, myślę, że problem polega na tym, że nie każdy z kierunków studiów zapewnia Ci chociażby średnią krajową. Można powiedzieć, że "trzeba było wybrać inne studia itp", no tak, ale są osoby, które idą na studia, nie myśląc o kasie, tylko o pasji, serio. Przykład? Moja żona? Wiesz, kobieta bardzo inteligentna, na pewno dużo bardziej niż ja, ambitna, pomimo tego, że z przedmiotów ścisłych w szkole średniej same celujące, wybrała swoją pasję czyli Języki. Obecnie ma dwa fakultety wyższe i dla sportu zrobiła technika ekonomii, zarabia, moim zdaniem" grosze w bardzo dużej corpo, z niewiadomych (oficjalnie) powodów jest ciągle pomijana przy awansach, złożyła już CV do innych robót, ale pomimo doświadczenia i niewątpliwych kwalifikacji coś nie za bardzo są opcje na lepszą pracę. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że na tym samym stanowisku w dowolonym innym kraju (nawet mieście w PL) w którym funkcjonuje to korpo, zarabiała by zdecydowanie więcej, nawet krotności tego wynagrodzenia.

Zakręciłem, ale chodzi mi o to, jak będziemy mieć samych inżynierów, to kto będzie uczył dzieciaki w szkole? Za te całe 1500PLN po studiach ;)
Bynajmniej to nie przynajmniej!