Autor Wątek: Dość specyficzne pytanie- gra na weselach  (Przeczytany 7433 razy)

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
Jako osoba, która nie dawno miała własne wesele i szukała kapeli, mogę coś powiedzieć czego oczekiwałem od kapel:

Wszystko zależy od tego jaki poziom prezentuje dany zespół a tym samym czego będzie wymagał od gitarzysty. Kiedyś brałem udział w przesłuchaniu do zespołu eventowo-weselnego. To był zespół o trochę bardziej profesjonalnym podejściu do sprawy i na szczęście nie grał "Białych misiów", "Cichych wód" itd.

Akurat tu się nie zgodzę, początkowo też szukałem zespołów "bardziej pro", ale co to właściwie znaczy? Niestety, albo i stety, na weselu mają się bawić wszyscy, nie tylko Ci z wysublimowanym gustem muzycznym. Już wcześniej rozmawiając z ludźmi z rodziny z obu stron, padały hasła: "Ale będzie, Ona tańczy dla mnie? I Biały miś?", trzeba pamiętać, że granie takiego zespołu ma być pod publikę, nie odwrotnie.

Co do sprzętu to najwygodniejszy będzie jakiś cyfrak w stylu Line6 POD + combo albo jak tu już pisali aktywna kolumna.

I to chyba najsensowniejszy sprzęt jaki można mieć na takie imprezy.

Samo granie na weselach polega najczęściej na graniu setów około półgodzinnych potem przerwa na wódę i żarcie i tak w kółko po drodze oczepiny. Zabawianiem i gadaniem do gości raczej się nie przejmujesz bo robi to wokalista. Wesela bywają różne u sztywniaków trwają do godz. około 2-giej a jak towarzystwo bawi się dobrze to możesz grać i do piątej. Z tego co się orientuję to w umowie ustala się godzinę do której powinien grać zespół. Czasami dochodzą też poprawiny.

Osobiście przepytywałem kapele po ile grają nieprzerwanie i ile mają przerwy. Uważam, że jak płacę to wymagam, szczerze? Wymagałem przerw nie dłuższych niż 10-15 minut, z jedną półgodzinną, zachowania profesjonalizmu do końca (czyli nie napierdolenia się) i setów nie krótszych niż właśnie 30 minut. Co do tego jak długo się gra, to musisz minimum liczyć do 1-2 w nocy, jak się ludzie bawią, co w 90% zależy od tego jak kapela gra, to może być znacznie dłużej.

Odniosłem się do tego co kolega pisał, bo było najprościej ;)

Aha... sensowna kapela, taka co spełniała moje wymagania, była od 3kPLN za impreze, za 3-4 osoby. Kapele 5-6 osobowe, podchodziły nawet pod 6-7kPLN.
Bynajmniej to nie przynajmniej!