Autor Wątek: Android  (Przeczytany 182461 razy)

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
Odp: Android
« Odpowiedź #550 27 Wrz, 2014, 10:20:20 »
Ją się bardzo cieszę, że mój wybór padł na OPO. Telefon jest na prawdę super, jednak musiałem się zmierzyć z dwoma małymi problemami, które są tutaj wypadkową CyanogenMod i braku roota. Sam system jest super, możliwość ustawienia dosłownie wszystkiego, płynność działania, zarządzanie baterią - wszystko git. Jednak jest pisany domyślnie pod roota, a tu w stocku go nie mamy. Tak, wiem, łatwo jest zrobić, ale po raz pierwszy odkąd zacząłem wgrywać Custom Romy, chciałem  popracować na stocku. Zresztą nie czułem takiej potrzeby, bo CM daje dużo.
Otóż problem nr 1: kod regionalny. Domyślny CM to USA, zapisany jest w build.prop. Nie udało mi się otwartymi ustawieniami go zmienić. W czym to przeszkadza? Aplikacje regionalne w Google Play, np do zarządzania kontem Vodafone, czy głupie kupony do Burdel Kinga w Niemczech. Rozwiązanie: apka z Google Play o nazwie APK Downloader - pobiera pliki z GP z jego pominięciem.
Druga sprawą to klawiatura: stockowa to zmodyfikowany AOSP. Skutkuje to tym, że nie może sama ściągać słowników. Rozwiązanie: ściągnąć z GP niezmodyfikowaną, ściągnąć z GP inną, poszukać na mecie potrzebnego słownika i wrzucić ręcznie - jest taka opcja w ustawieniach klawiatury. Ja wybrałem opcję ostatnią.
To tyle jeśli chodzi o mankamenty OPO wg mnie. Poza tym jest super. Uwielbiam sterowanie gestami na wygaszonym i zablokowanym ekranie. Telefon nie jest za duży, sprawia wrażenie wykonanego lepiej niż cała seria Galaxy S.