Autor Wątek: Co was ostatnio zszokowało?  (Przeczytany 1427345 razy)

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
To kapela, której byłem technicznym. Większość festiwali chrześcijańskich w Europie zaliczone. W PL też znani. Da się? Da. Jest u nas akurat kilka takich kapel - Anastasis, OX, kiedyś Pneuma :D
Wiara musi opierać się na Słowie Bożym, a nie na przeżyciu. W średniowieczu, kiedy Biblia była księgą zakazaną dla pospólstwa, a msze prowadzone tylko po łacinie, były stosowane takie triki jak np. pochyła podłoga w katedrze (uzyskiwano w ten sposób wrażenie ciągnięcia w kierunku ołtarza), półmrok, świece, gregoriański chór, i wiele innych zabiegów socjotechnicznych, które powodowały, że ludzie poddawali się całkowicie tej grze na emocjach.
Wymogi i przepisy Krk to ciężary nie do uniesienia dla zwykłych ludzi, a duchowni nie chcą ich dotykać nawet najmniejszym palcem.

Ja nie słucham od dawna świeckiej muzyki, ale wczoraj puściłem sobie Robaki Luxtorpeda, i zdałem sobie sprawę z tego, jak muzyka oddziałuje na człowieka.
To jest trend, który obserwuje się w zborach ewangelicznych ( nie mówię o kościele ewangeliczno-augsburskim), że buduje się zaufanie i nastrój właśnie za pomocą muzyki, jest podnoszenie rąk, są łzy, ludzie mają wrażenie, że przeżywają coś duchowego, ale to jest zwykłe działanie na emocje.
W tym kontekście wiara musi zasadzać się na Słowie Bożym, a nie na emocjach.

Dobra panowie, nie chcę zarobić bana, więc w tym temacie to już koniec z mojej strony. Jak ktoś chce pogadać, to możemy na priv, albo w jakimś temacie do tego stworzonym.

Sorry za offtop.

Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.