oO
( Obraz usunięty.)
A ta ma wykończone?
(Pytam, bo nie rozumiem o co chodzi)
Potraktowane pilnikiem zaokrąglającym do końcówek - owszem. O promieniu krzywizny mniejszym niż próg(symetryczne wżery w progach). To, że to powstaje to normalne zjawisko(choć nie w takiej skali. nawet duże pilniki od stewmaca lub hosco zostawiają małe ostre kąciki ale nie w takiej skali). Dziwne natomiast jest, że nikt nie pokusił się o spreparowanie sobie dwóch pilników specjalnie do usuwania takich dyngsów. My zawsze to wycinamy. Ja takiego wykończenia ni chuja nie akceptuję. Kula nie ma ostrych elementów.
robienie progów jak na poglądowych fociach tak naprawdę oszczędziło by nam fpizdu czasu i wysiłku, ale różnica w feelingu podczas gry jest bezlitośnie na korzyść kulek na końcówkach.
Kulek na końcówkach? Czy to jest równoznaczne z takim wykończeniem?
( Obraz usunięty.)
Dokładnie z takim to nie. Owszem, ślady zostają, nawet pomimo zrobienia pilników z tzw. ''bezpieczną krawędzią''. Ale tak, da się zminimalizować takie wżery. Siury radzo sobie skrobiąc lamówki nożykami i to bez większego pjerdolenja(zostawiają karby). Na vidiusach i regiusach z kolei czorne rysy w białych lamówkach były na porządku dziennym. Gibol ma ten swój maszynowy patent z doklejaniem szerszej lamówki do oprogowanej podstrunnicy i ofrezowaniu jej z prowadzeniem po progach i tam kulek jako takich nie ma w ogóle.
Generalnie u nas progi wykańcza się ręcznie. Wiadomo, wiele zależy od skilla wykonującego i obrania przy tym optymalnej strategi. Ustalenie odpowiedniej kolejki czynności potrafi zadecydować zarówno o czasie operacji jak i o efekcie wizualnym. No cóż, jest to dla nas jakiś sygnał zwrotny, z którego można wyciągnąć jakieś konstruktywne wnioski. Rozmawiałem już na ten temat z kolegami na składaniu(niedługo po tym jak topic ukazał się na forum), wiemy co i jak, będziemy działać. Będzie porównywanie efektów. Nasz łowca detali na etapie sprawdzania gity przed wysyłką wziął pod lupę tematy około-progowo-lamówkowe.
Dzisiaj pewnie nie, ale jutro sie znajdzie ( mam nadzieję )
Kłamałę ale nie jest najlepsze znajde jutro lepsiejsze lub @mondomg mię pomoże
( Obraz usunięty.)
To jest 4AP którego miał przez jakiś czas Lothar
Mi to wygląda na nasz stary typ wykończenia progów, jeszcze bez pilników, samo łamanie krawędzi i wygładzanie na błysk.