Autor Wątek: Co nas w życiu cieszy ;)  (Przeczytany 1780860 razy)

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
Odp: Co nas w życiu cieszy ;)
« Odpowiedź #8150 04 Kwi, 2014, 10:03:27 »
TL;DR - Crossfit jest be dla kulturystów, mniam dla fitnessowców :D

почему ненавидел  ?

потому что это :D

A tak całkiem serio - crossfit dorobił się złej reputacji stricte przez ludzi, którzy go ćwiczą pod okiem nieuważnych trenerów/sami nie zwracają uwagi na technikę - która, powiedzmy sobie szczerze, jest podstawą jeżeli chodzi o jakiekolwiek ćwiczenia. Ludzie to generalizują i uważają, że zawodnicy crossfitowi robią wszystko jak najszybciej/jak najmocniej, tylko po to, żeby mieć jak najlepszy czas podczas workoutu, wszystko kosztem techniki.

A prawda jest taka, że jeżeli chodzisz do boxa (tak się nazywa te nasze siłownie/kluby/whateva :-P) w którym trenerzy są, po prostu, dobrzy i będą Cię opierdalać za chujową technikę, to Ty się:
a) poddasz i olejesz to i zaś będziesz wpierdalał pączki przed telewizorem
b) skupisz się na technice i, może wolniej, ale będziesz POPRAWNIE zapierdalał do przodu.

Dlaczego znienawidzony? Bo kulturyści nie są w stanie poradzić sobie z workoutem crossfitowym :D A tak serio - to, co powyżej + IMHO, jak każda nowinka w temacie fitnessu/kulturystyki, crossfit spotyka się z falą krytyki, bo jest to stosunkowo młody sport. I moim zdaniem to bardzo dobrze, bo crossfit też idealny nie jest :D

tak bardzo znienawidzony przez wszystkich Crossfit

To skoro jesteś sędzią (aczkolwiek ja bym wolał panie w bieliźnie niż facetów w bermudkach sędziować, no ale cóż... :D ) to mje powjec, bo ja nie rozumiem ani hejtu, ani spuszczania się nad crossfitem.
Z zewnątrz to wygląda jak "wszystkiego po trochu", a jak to jest od "pr0"strony, tak tłumocząc średnio rozgarniętemu obywatelowi? ;)

Crossfit jest treningiem funkcjonalnym - tj. większość ruchów, które wykonuje się na treningach to są ruchy, które wykonujesz codziennie - w stylu przysiad, w stylu wrzucenie czegoś na wysoką półkę, anything. W podstawowym założeniu crossfit ma być treningiem, który kształtuje siłę, wytrzymałość i, chyba najważniejsze, świadomość własnego ciała. Tj. wiesz, że jeżeli się po coś schylasz to o wiele lepiej jest przykucnąć i podnieść to z nóg aniżeli pochylać się i zabrać to z pleców.

Jak pewnie widziałeś w video, które wrzucił Dmaligator to tam zapierdalają ze sztangami. Crossfit jest hybrydą, więc spotkasz się tu z ćwiczeniami z własnym obciążeniem, jak i trójbojem siłowym (martwy ciąg, wyciskanie, przysiad), jak i z potężną dawką cardio.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwi, 2014, 10:05:51 wysłana przez youshy »
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/