1. Zgoda i kropka.
2. Zgoda i kropka, ale znam osobników co narzekają na ciężar lipowych korpusów. Chuj im więc w dupę.
3. Jest najlepszym znanym mi materiałem, według mnie. Oczywiście - dużo prościej zrobić gitarę z płyty mdf. Niektóre nawet są z tego produkowane. Niestety - nie jesteś w stanie wyprodukować sztucznie częstotliwości, których nie produkuje gryf i kropka. Tu się mylisz grubo. Pytanie - czy miałeś okazję grać na gitarze z hebanowym, lub choćby palisandrowym gryfem? Spróbuj - polubisz. W lutnictwie NIE MA DRÓG NA SKRÓTY. To tak jak z nagrywaniem muzyki - jeśli masz chujowe źródło - żadne protulsy-śmulsy i najlepszy na świecie realizator nie pomogą.
Takie niuanse z powodzeniem zafałszuje zmiana wzmacniacza, paki, czy przekręcenie na maxa dowolnej gałki "tone".Niech się wypowie ZZ-Top i będziemy mieli jasno we łbach.
Nie wiem kto to jest ZZ-Top, ale pewnie się zna, więc zgadzam się zawczasu z Tobą w stu procentach. Przeczytaj uważnie co napisałem: porównywałem dwie IDENTYCZNE gitary, zresztą sam pomagałem je robić, jednej właśnie dla celów badawczo-poznawczych wstawiliśmy gryf hebanowy. Różnica była bardzo duża. I mowa tu o akustyku, który jest nieporównywalnie bardziej skomplikowany konstrukcyjnie od elektryka, choćby nie wiem jak wydumanego. Wniosek: jeśli w akustyku, w którym gra głównie pudło (imho w odróżnieniu od elektryka) różnica była znaczna, tak więc w elektryku,w którym korpus pełni w zasadzie jedynie funkcję bloku inercyjnego, różnica jest jeszcze większa. Piszę jest, bo sprawdzałem empirycznie.
Oczywiście - wszystko to jest rozbijaniem gówna na atomy, bo do wiesła z drewna śmogopicipolo wsadzamy ijemdżiejtiłan poczem wtykamy je do pieca Masa Booló model Anal Devastator, a na końcu Pan Mietek semi-profi realizator napierdala nam kompresora, żeby "ciepło brzmiało i gitarka nie wyskakiwała na czerwone lampki" i już na początku jesteśmy spaleni w blokach...
Ale co ja poradzę, że lubię ten temat:)
P.S.
"...heban tonie zaraz po wrzuceniu do wody..." - nie przepraszaj, to ja niejednoznacznie się wyraziłem.
pozdrawiam