Tak w temacie chińskich androiduff:
Od kilku dni jestem posiadaczem telefonu o dość (nie)wdzięcznej nazwie
HaiPai I9389 Szukałem taniego, sprzętu opartego na androidzie o względnie mocnych parametrach (no bo współlokator sobie kupił S3 no i...). No i znalazłem
Kupowałem całkowicie w ciemno, o marce nigdy wcześniej nie słyszałem, nawet google jakoś nie wiedzą zbyt wiele na ten temat, aczkolwiek doszedłem do wniosku, że quad core, 2gb RAMu, gorilla glass i te takie tam inne za niespełna 110 ojro, to na tyle zachęcające slogany aby złożyć zamówienie. No i po dwóch tygodniach oczekiwania, pan listonosz swym tradycyjnym "bonżur" wręczył mi przesyłeczkę. Nie będę opisywał unboxingu, bo to bez sensu, ale tak na chłodno, kilka faktów:
- telefon faktycznie ma 2GB RAMu
- rozdzielczość to 1280x720, a nie 854x480 jak w opisie
- wykonanie (o dziwo) na poziomie. Tylna klapka to oczywiście plastik, ale dość "wiarygodny". Nic nie skrzypi, nie trzeszczy, obudowa ładnie spasowana.
- obie kamerki działają, cudów co prawda nie ma, ale przy sensownych warunkach (niekiedy wspomagając się LEDem) zdjęcia wychodzą cokolwiek przyzwoicie.
- żadnych problemów z Google Play
- j. Polski obecny (choć niepełny, ja i tak z przyzwyczajenia używam anglosaskiego)
- GPS działa i daje radę - choć testowałem dzisiaj w pracy (odpaliłem GPS podczas schodzenia do lądowania i obserwowałem sobie jak 737-800 zmienia wysokość lotu i zbliża się do lotniska) nie jakoś szczególnie dokładnie. Jak w końcu będę miał chwilę wolnego, to przebadam w warunkach bojowych.
Ogólnie, to w porównaniu z SGS3 ABSOLUTNIE NIE MA WSTYDU. Mój współlokator za głowę się złapał jak mu powiedziałem ile mnie ta zabawka kosztowała
Dual Sim działa jak trzeba - można sobie dowolnie ustawiać użytkowanie obu kart (równocześnie!).
Chętnie porównałbym z Lenovo A820/830 czy też ZTE V967/987 bo je też brałem pod uwagę. Tak czy siak, jeżeli ktoś poszukuje taniego telefonidła z androidem, to HaiPaia polecam z całego serca