Dziękuje wszystkim za miłę słowa!
Jedyne, co mnie się nie podoba, to zbytnie skupienie się na riffach (też nie zawsze równych)
W których miejscach gram nierówno?
Razi mnie jedna rzecz: coś tutaj mocno nie stroi - albo gitara vs. elektronika, albo puste struny na gitarze vs. wysokie pozycje.
Zaskoczyło mnie to co napisales
Niestety nic nie dam rady z tym zrobic bo tego nie czuje
Troszke o realizacji
Rejestracja.
Gitara to Cort KX5 z przystawkami Merlina (pasywne).
Gitary nagrywane na Peavey Triple X + paka Marshalla JCM 900, obie gitary przez line-in. Użyłem bardzo mało gainu 2,5/10.
Gitary basowej praktycznie nie ma, ale jej partie zastąpilem gitarą elektryczną bez przesteru na tym samym wzmacniaczu i kolumnie co rytmiczne.
Wszystkie sygnały bezposrednio do karty dźwiękowej zintegrowanej. Posiadam interface M-audio 410, ale niestety po wymianie komputera musze zaopatrzyc sie w wejscie fire-wire (jezeli ktos ma sugestie do zakupu karty pci z tym wejsciem to bardzo chętnie sie z nimi zapoznam).
Miks.
Program do projektu to Reaper.
Gitary po nagraniu zostały zaopatrzone w odpowiedź impulsową "edge sneap", poźniej kolejne wtyczki to same equalizery rożnego typu od mniej szczególowych z programu po zewnętrzne liniowe. Zadnych kompresorów, limiterów, czy wtyczek zwiększających wygar brzmienia.
Bas, ktory jest tak naprawde zwykłą gitarą został zestrojony cyfrowo o oktawe nizej, a poźniej nadalem mu częstotliwosci charakterystyczne dla tego instrumenu, tak aby tylko wypełnił brakujące niskie częstotliwosci, bez "grania kolejnych skrzypiec" z gitarami. Choć bardzo bym chcial aby ten instrument miał większą role w moich utworach to dopóki nie zakupię gitary basowej to nie bedę jej wykorzystywal jak należy w miksie i w kompozycji
Perkusja to podstawowy Addictive Drums 1.0. Nie rozczepialem jej elementów na poszczegolne scieżki w Reaper, tylko potraktowalem jako jedną wtyczke na jednej scieżce wykożystując tylko mozliwosci samego programu + nakładanie kolejnych wtyczek z equalizacją - podobnie jak z gitarami.
Mastering
Po prostu, delikatny kompresor, equalizacja i Clipper`y.
Pzdr!