Autor Wątek: Mieszka ktoś z was w Skandynawii?  (Przeczytany 10153 razy)

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • KOZI RECORDS
Odp: Mieszka ktoś z was w Skandynawii?
« 27 Kwi, 2013, 16:38:51 »
Zgodze sie, ze Norwegia jest droga, ale bierzmy pod uwage fakt ze tez tam sie inaczej zarabia niz u nas.
I nie popelniajcie najwiekszego bledu jakim jest przeliczanie waluty ! Musicie porownac ceny z danego kraju z najlepiej najnizszymi zarobkami jakie sa mozliwe, bo wtedy bedziecie wiedziec czego mozecie sie spodziewac.
Zanim gdziekolwiek ruszy sie tylek warto sobie poczytac o danym kraju, jakie sa podatki itp. Dowiedziec sie od kogos ile miesiecznie badz tygodniowo kosztuje zycie, oraz ile srednio wydasz na rachunki przy wynajeciu mieszkania (nie kazdy wlasciciel wpisuje w cene wynajmu kwote z rachunkami). Sporo trzeba pogrzebac, rozgrzebac i sprawdzic sobie, aby nie dac sie wydymac.
Ja sporo na ten temat szukam informacji, gdyz sam chce wyprowadzic sie z polszy, jak na razie jestem udupiony zdrowotnie oraz finansowo wiec tutaj musze jeszcze siedziec, ale nie marnuje czasu i dowiaduje sie wszystkiego co mozliwe. Akurat nie planuje Norwegii, bo mysle na sam poczatek o UK badz NL jako start. Moze jeszcze Szwecja, bo mam tam wujaszka, a przy okazji sobie obywatelstwo zmienie na Szwedzkie biorac pod uwage ze sie tam urodzilem to mi troche bedzie latwiej.
Ale to tylko przystanki przed glownym miejscem gdzie chce zyc, ktorego jak na razie nie zdradze, bo nie chce zapeszac :)

Krotko mowiac, najpierw informacje i uzbieraj kase w przypadku Norwegii to ok. 10 000zł jesli nie bedziesz jechac przez agencje pracy. Czemu az tyle ? Po to abys mial zaplecze finansowe gdyby cos sie nie udalo !

Pozdros