Autor Wątek: Sztuki i systemy walki. kto i dlaczego.  (Przeczytany 8604 razy)

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Odp: Sztuki i systemy walki. kto i dlaczego.
« 05 Sty, 2009, 10:15:34 »
O kendo mogę się wypowiedzieć tylko tyle, że jest imho średnio skuteczne, a bardziej pokazowe, ma sens głównie gdy się walczy w konwencji, czego nie można powiedzieć o szermierce.
I jak na mnie idzie gość z mieczem nad głową, próbujący użyć jakiejś wypaśnej techniki (to samo w kendo i we wszystkich polskich i niepolskich klubach szermierki historycznej), to mnie przerażenie ogarnia, jak można być takim tępakiem. :P
No nie do końca masz rację. Samych postaw wyjściowych jest chyba z siedem, z czego miecz nad głową to tylko jedna z nich. Co nie zmienia faktu, że na ulicy i tak jest to średni przydatne. Ja byłem w fajnej sekcji, prowadzonej przez gościa, do którego mistrz z Japonii przyjechał jak się nie zgłosił na kolejny egzamin. Skutkowało to tym, że typ kazał nam się najpierw przez pół godziny wyluzowywać, uczył nas oddechu itp. a dopiero potem były lekcje szermierki.
A tak wogóle to Stawianie na oręż jako na rzecz najważniejszą w walce jest wielkim błędem – prawdziwą bronią jest człowiek.

Takuan, mistrz zen i kenjutsu