Autor Wątek: Sztuki i systemy walki. kto i dlaczego.  (Przeczytany 8648 razy)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
Odp: Sztuki i systemy walki. kto i dlaczego.
« 04 Sty, 2009, 21:45:37 »
Kiedyś trenowałem kendo. Teraz ciągle mam chęć na jakąś kravmagę czy inny AT System, tylko ciągle brakuje szmalu.
Ale jeżdżę konno od czasu do czasu, w końcu mam żonę instruktora. Najgorsze, że to ona ma kaloryfer a nie ja

Kendo w sumie fajna sprawa, tyle ze walor uzytkowy jednak niezbyt wielki. No chyba ze ktos koniecznie chce maszerowac po ulicy z kijem, albo jeszcze lepiej, z jakas katana :)
Kiedys bede musial tego sprobowac, nawet zeby tak sobie pro forma pomachac :)

Osobiscie jestem pod ogromnym wrazeniem Doce pares - cuda mozna robic z tambu i nozem. Jedna palka wazy 150g, wiec nawet policja sie do nas nie przyczepi ze to bron, a mozna tym zadac nawet 3-4 ciosy na sekunde.

Nad Krav-mag'a myslalem od dawna, ale z tego co udalo mi sie ustalic ten system ma pare niestety ogromnych wad. Oczywscie moze byc skuteczny, jezeli uda nam sie zastosowac techniki ktorych sie nauczylismy w konkretnych sytuacjach. Problem natomiast pojawia sie kiedy nasz przeciwnik jednak "cos umie" i nie zachowa sie tak jak nas uczono na trenigach. Kurka, kazdy sensei ktorego spotkalem, czy chociazby moj shihan wypowiadaja sie niezbyt pochlebnie o tym(i to nie dlatego ze to system konkurencyjny, bo o innych czesto wypowiadaja sie pochlebnie). Tzn, mowia ze takie techniki interwencyjne, moga byc fajnym poszerzeniem choryzontu, ale poruszac sie tam nie nauczymy. Czyli spotykajac goscia ktory umie trzymac dystans i ma opanowana strukture ruchu oraz parowanie naszych ciosow - dostajemy konkretny wpierdol.
Sam nie sprawdzalem i tylko powtarzam to co mowili lepsi odemnie.

mondomg napisał:

"A ja gram w tenisa stołowego."

Ciesze sie bardzo.
« Ostatnia zmiana: 04 Sty, 2009, 22:42:43 wysłana przez se7en »
No pain No gain !