Autor Wątek: CZy tablet/telefon może zastąpić kompa?  (Przeczytany 19443 razy)

Offline sylkis

• Pr0
3GS w rękach nie trzymałem, powtarzam po innych, czyli że po JB można go łatwo zbloatować, a bez JB jest dobrze. Sam Andka też nigdy nie miałem, ale większość "zwykłych" znajomych (nie-powersuserów) raczej nie była zadowolona z niego, narzekała właśnie na mulenie itp.; jedynie nerdy i informatycy go sobie chwalą i to tez nie wszyscy ;)

Z iP4 z każdym dniem jestem coraz bardziej zadowolony, a jeszcze nie próbowałem żadnych JB, który z tego co wiem w jego przypadku jedynie daje na plus, a nie ujmuje jak na starszych zabawkach :) Działa płynnie, obraz super, gry też wyglądają super, loadingi niby są, ale jakoś mi nie doskwierają, muza brzmi bdb (choć wkurza mnie brak możliwości ukręcenia własnego EQ, pewnie jak zrobię prędzej czy później JB to będzie pierwsza rzecz, którą "naprawię"), legendarne deathgripy IMO wymagają bardzo niewygodnego sposobu trzymania telefonu, net działa bdb. Dokumentów i ebooków jeszcze nie testowałem, ale zdziwiłbym się, gdyby było coś nie tak. Bateria mi trzyma spokojnie ze 3 dni (a nawet dłużej) przy dość intensywnym, acz rozsądnym użytkowaniu. Fakt, że gdybym zapragnął np. fizycznej qwerty, to bym musiał kupić jakąś na BT - ale większości androidofonów w zasadzie tez się to tyczy. Chwilowo brak mi pomysłu czego jeszcze oczekiwać od telefonu.

No i jeszcze jedna rzecz, którą warto zaznaczyć: o ile z perspektywy developera łatwiej jest wbić na androida (co też jest przyczyną masy śmieciowych appzów), tak jak Apple trzyma swój market za ryj ścisłą kontrolą jakości, oraz też na Androidzie piractwo jest normą i co poważniejsi wydawcy traktują iOS o wiele poważniej od androida, bo na nim jest pewniejszy zarobek - bardziej się przykładają do optymalizacji, zwłaszcza, że mają raptem kilka konstrukcji do obrobienia, a nie chuj jeden wie ile.

Ogółem ja wychodzę z założenia, że dla większości poweruserów lubiących kombinować Android jest dość oczywistym wyborem, dla reszty która ma w dupie to jak ich mobilna zabawka działa (w sensie sposobu), byle była szybka, łatwa w obsłudze, spełniała oczekiwania względem funkcjonalności itp. to na chwilę odkładając aspekt finansowy:
- na telefony WP dla tych, co chcą od telefonu głównie funkcji telefonu + intenet, iPhone dla tych, którzy oczekują już czegoś więcej, ale wciąż chcą aby wszystko "trzymało się kupy"
- na tabletach z kolei W8 przesuwa je w stronę komputerów, a iPad jednak pozostaje czymś wyraźnie odrębnej klasy
- Android raczej tylko dla świadomych poweruserów, choć gdy w grę wchodzi czynnik finansowy, to tutaj to jest bardzo mocny atut tej platformy, jeśli ktoś nie chce kupować starszego , być może używanego sprzętu.

Czyli wszystko sprowadza się do oczekiwań po prostu. Tak samo jak i przy pierwotnym pytaniu w tym topiku: zależy czego oczekujesz od komputera, to zarówno może, jak i nie może ci go telefon/tablet zastąpić :)
« Ostatnia zmiana: 04 Kwi, 2013, 16:49:55 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo: