Autor Wątek: Wysoko ustawiony mostek a kąt wklejania gryfu  (Przeczytany 12290 razy)

Offline Chomick

• Pr0
Huh, troche sie zaroiło odpowiedzi, wiec zbiorczo wszystkim odpisze.

Strunociąg sam ustawiłem sobie wysoko, żeby nie rwać strun oraz nie musiec zakładać struny na zakka. Poza tym przeczytałem gdzieś, iż ponoć struny lepiej brzmią jak nie leżą na mostku (stykają się tylko z siodełkami), wiec postanowiłem to wypróbować.

Obniżenie mostku i wyregulowanie gryfu dopiero potem nie wiele da - są one jakby niezależne od siebie w pewnym przedziale (oczywiscie nie liczac jakis przesadnie niskich i przesadnie wysokich ustawień)

Miałem wiele gitar typu LP oraz grałem na wielu takich i przyznam się szczerze, ze pierwszy raz takie cos widze  - wszedzie zawsze TOM był po prostu niżej (dla ścisłości wszystkie gitary tego typu, które posiadałem ustawiałem zawsze tak samo, tak jak opisałem).

Nie wiem ilu miała włascicieli, była dość okazyjna ale bez przesady (okazja wynikała tylko z połamanej głowki, która juz dawno była sklejona podejzewam za panowania pierwszego wlasciciela).

Zastanawia mnie jak moze byc to wada techniczna, skoro gitara stroi, nie brzeczy i gra sie wygodnie (pomijajac smiesznie wysoka odleglosc strun od korpusu) oraz brzmi normalnie - gdyby to był babol, to oprocz wizualnego efektu gdzies indziej tez by sie to musiało odbić jakims echem przecierz - nie ma tak, ze beskarnie mozna sobie wklejac gryf jak sie chce.

Spotaklem sie na jednym czy dwóch forach z USA z podobnymi problemami, ale nie udalo mi sie znaleźć tam odpowiedzi (założycielom tematów również).