Autor Wątek: Co Was w życiu najbardziej wkurwia, czyli kącik małego frustrata  (Przeczytany 1754222 razy)

Offline escape_artist

• Pr0
  • Drę morde oraz zabijam szałtę. Majkel Patrz Wyżej!
bo nawet mocno naciągane sa bardziej prawdopodobne

Po za tem te "mocno naciągane teorie" udało się ludzkości jakoś uzasadnić zjawiskami fizycznymi i chemicznymi. A istnienie tzw boga jest dalej tylko teorią która nie ma nawet minimalnej naukowej podwaliny która by ją mogła potwierdzać. Tu raczej istnienie boga jest mocno naciągana teorią dziejów ludzkości

A ja pociągnę a co :P . Jaki sens miała by wiara jeśli można by ją było uzasadnić ? Czy wierząc swoim bliskim potrzebujesz uzasadnienia tego? Czy komukolwiek udało się zdefiniować zjawiskami fizycznymi w jaki sposób rodzą sie myśli w naszej głowie i to na jakiej zasadzie je zmieniasz ? Jak zjawiskami fizycznymi uzasadnisz lewitowanie kolesi w Tybecie , to ze ktoś jest gejem a ktoś nie, Dlaczego niby wielki wybuch miałby się kłócić z istnieniem Boga, jak wytłumaczysz ozdrowienia i wpływ naszych mysli na nasze istnienie, wizualizacje. autosugestie i wiele innych.
Dązenie i oczekiwanie by wszystko było wytłumaczalne to w zasadzie smutny widok ludzkości.

Mamy jeszcze takie rzeczy jak telepatia i telekineza której byłem świadkiem, jak to wytłumaczysz ?

Rozumiem Twoje stanowisko, nie neguje samej koncepcji wiary, bo samo zalozenie wiary wyklucza koniecznosc posiadania fizycznego dowodu (tyle czy w takim razie przypadku religii rzymsko-katolickiej biblia nie jest de facto fizycznym dowodem na to w co ludzie wierza skoro sie na nia powoluja?)

Idac dalej, "przyczepie sie" jeszcze troszke (a co?:) ta dyskusja jest bardzo przyjemna) wierząc swoim bliskim, obdarzasz ich zaufaniem ale masz powody ku temu, a wlasciwie dowody z empirycznego punktu widzenia - bo nigdy Cie nie skrzywdzili, bo pomogli Tobie tak czy inaczej itd itp.

Co do reszty zjawisk, ktore przytoczyles, to ja wychodze z zalozenia ze po prostu nie jestesmy w stanie pewnych rzeczy naukowo wyjasnic...jeszcze, nie twierdze tez ze bedziemy w stanie wszystko wyjasnic ale obserwujac postep nauki ma to dla mnie wiekszy sens i spojnosc niz religie ktore twierdza ze posiadaja gotowa odpowiedz na wszystko (jakby nie patrzec tak od ponad kilkunastu stuleci), ale tak jak wspomnial sylkis i tak adaptuja sie do sytuacji, wiec ta odpowiedz cos nie bardzo jest "gotowa", jakby nie patrzec czlowiek polecial w kosmos i jakos nikt nie znalazl w chmurach starca z broda (ale tu sie droczę, bo akurat w tym przypadku rozbijamy sie o to co ma byc rozumiane doslownie a co jako symbol ;) ) Ja tez nie twierdze ze wielki wybuch neguje automatycznie istnienie boga, dopiero co rozkrecaja sie z LHC,  sa prawie pewni istnienia bozonu Higgsa (patrz pan jaka franca wymyslil sobie kilkadziesiat lat temu ze cos jest i okazuje sie ze mial racje:D ) a co do boga to dla mnie nie przedstawiono dowodu na jego istnienie, ale tez w druga strone ja nie jestem w stanie udowodnic ze na pewno go nie ma, uwazam ze mam podstawy by tak twierdzic:) (i tak w koło Macieju :) )

Co do telekinezy i telepatii...nie powiem, ze uwierze Ci na słowo, ale jestem zaintrygowany z czystej ludzkiej ciekawosci (zeby nie rozdrabniac sie napisz mi pw na ten temat w wolnej chwili:) ), bo ludzki mozg nadal pozostaje niezbadany w calosci. A sama kwestia tego ile % jego potencjalu srednio wykorzystujemy. Co jakis czas wyplywaja na swiatlo dzienne nowe odkrycia takie jak niedawno zidentyfikowano gen odpowiedzialny za starzenie sie mogzu i siatkowki oka co moze wspomoc badz nawet ostatecznie zapobiegac chorobom alzheimera czy parkinsona.

"Smutny widok ludzkosci", no ja akurat naleze do tych ludzi dla ktorych swiadomosc ze nie jestesmy w stanie i nie wiadomo czy bedziemy w stanie wyjasnic pewne zjawiska nie powoduje depresji i zagubienia.

PS. co do LHC czekam az wygeneruja czarna dziure ktora wciagnie caly kompleks a potem zarliwi fanatycy beda glosic ze bog ich ukaral :D
« Ostatnia zmiana: 11 Gru, 2012, 10:30:46 wysłana przez escape_artist »
||Po prostu troche sie przyczepiliscie szczegolow zupelnie nie istotnych w tym momencie... || !!!!MAJKEL RÓB CEBULE!!!! ||Początkujący treser Lewiatanów ||