Świetny temat, aż nie myślałem że taki tutaj istnieje
Mnie jak złapie dołek i zaczyna wiać nudą, bardzo pomagają mi słuchanie i granie kompletnie innych styli niż te których słucham/gram na co dzień: jazz, funk, blues, klasyka a nawet pop no i muza klubowa.
Takie osłuchanie się w innych stylach jest naprawdę inspirujące i odświeża całą atmosferę w głowie.
Słuchanie nie tylko gitary ale zwrócenie uwagi też na inne instrumenty, wsłuchanie się w basik, wiolonczelę, fortepian, skrzypce czy też jakieś dęciaki np. puzon albo saksofon, też jest bardzo inspirującym pomysłem.
Mój perkusista mówi "mózg jest jak gąbka" czyli w moim tłumaczeniu, im bardziej go zapełnisz pomysłami, muzą tym bardziej on jest w stanie pomóc ci przekazać te nabytą wiedzę.. np. gdzieś zapamiętana artykulacja czy jakiś "ZAJEBISTY WYWIJAS" itd.
Wtedy możesz odnaleźć się w każdej sytuacji, puścić sobie jakiś podkład i do niego improwizować odprężyć się i modelować swoją grę, swój styl, mnie to nauczyło bardzo wiele i wiem czego mogę się po sobie spodziewać.
Drugim i bardzo pomocnym sposobem który stosuję od jakiegoś czasu jest granie różnej muzy w 2 różnych kapelach.
W jednym bandzie łupiemy szatana, dzęęęty i inne metale ciężkie, ale z drugiej strony ambitne kawałki, stawiając na swoje utwory.
A w drugim zespole robimy muze pod publiczkę, czyli same covery, granie pokroju: dżem, perfekt itd. stawiając na lajtowych słuchaczy na lajtowych imprezach o raczej lajtowym klimacie
To mi pomaga trzeźwo spojrzeć na tworzenie czegoś własnego.
I to jest motywujące bo z każdą chwilą się uczę i to tego do czego nowego.
Bo grając cały czas kaloryfery czy jakieś LoG nigdy bym się nie nauczył.
Jest dobre zorganizowanie, robimy materiał a w lato uderzamy grać sztukę, za kesz na browar i struny i inne rzeczy eksploatacyjne.
Czyli same plusy.
Najważniejsze to się nie ograniczać i nie mówić ze: granie tego to wioska, jestem true noszę czarny, nie zagram ci popu. Bo i takich typów znałem.
Trzeba zawsze szukać pozytywnych aspektów
I tym optymistycznym akcentem pozdrawiam wszystkie samotne matki z ojcami
EDIT:Orange.. dzięki, teraz już wiem skąd to słowo wziąłem
, Kurwam wydalo się kogo oglądam na YT
:DD