Ja tam siem nie znam za bardzo bo u mnie podciągalność w funkcji tylko i wyłącznie radiusa podstrunnicy jest stała
Nie no, serio, dla wszystkich wieseł około 25.5'', na podobnych setach strun w tym samym lub niewiele różniącym się stroju moim paluchom było mi zaiste wszystko jedno czy podstrunnica miała 7'' czy 20''. Jedynie uchom nie było fszystko jedno, bo na relatywnie zbyt małym stałym radiusie bendowany dźwienk zauważalnie gasł przy akcji 1.2mm(dla mnie standard). I niestety jest to związane z ograniczeniami jakie dyktuje sama geometria i tego po prostu się nie da w sposób uczciwy(nie rozpłaszczając wyższych progów podczas szlifu) przeskoczyć. Tak więc dla mnie zależność mniejszy radius=bend friendly zupełnie siem nie sprawdza. W pełni grywalne radiusy to te powyżej 10-12''. A czy to będzie 12'' czy 15, 16, 18, czy 20 to serio mię to nie robi. Mam jedno wiesło ze zmiennym 12-16 i jedno ze stałym radiusem coś koło 15 czy tam 16''(nie ważne). Na obu bendy wychodzom mi tak samo i jakiejś znaczącej różnicy manualnej nie odczułem.