Autor Wątek: Nadajnik audio bluetooth  (Przeczytany 3130 razy)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Odp: Nadajnik audio bluetooth
« 25 Maj, 2012, 16:29:55 »

Raz ze dzwiek idzie kompresowany przez jakis kodek, nie wiadomo w jakiej jakosci, dwa ze dochodzi latencja. Przy zakloceniach i stratach sygnalu bedzie cwierkac i przerywac. Zreszta zasieg takiego lacza bluetooth tez nie jest nie wiadomo jak duzy. Teoretycznie powinien być 10m. Praktycznie nie wierzę, żeby bez zakłóceń i trzasków osiągnął 4 metry.
Ponieważ taką gadkę zaliczam do tzw. pierdolenia, zrobiłem własny test.

Ustawiłem w odległości 4 metrów od siebie laptopa oraz telefon (Nokia 6700 classic) z bluetoothem (2.1 oba urządzenia) i przesłałem z telefonu na komputer kilka razy zdjęcie ważące 2,2 MB.

Bez przeszkód terenowych i nadajnikami/odbiornikami zwróconymi ku sobie miałem transfer na średnim poziomie ok. 90kB/s. Najniższa zarejestrowana(tylko raz i tylko przez sekundę) szybkość to 64kB/s.

W momencie kiedy telefon leżał (nadajnik zwrócony w sufit) transfer spadał nawet do 10kB/s. Podobnie jak ustawiłem na drodze jakieś przeszkody - te czasami po prostu zrywały połączenie.

Ponieważ kodek audio używany przez bluetootha jest oparty w części na mp3 to nawet przy tych 64kB/s będziesz miał przyzwoitą jakość.

W skrócie: Moim zdaniem z 4 metrów to będzie działać.

To, co podał Rachet to chyba jest tylko nadajnik.

To wygląda na odbiornik:
http://www.eukasa.pl/komputery/sklep/1173533/belkin/belkin-bluetooth-music-receiver-f8z492cw-/