Autor Wątek: Uciekać z kraju?  (Przeczytany 18245 razy)

Offline Wizard

• Prawie użytkownik
Odp: Uciekać z kraju?
« Odpowiedź #75 14 Maj, 2012, 00:13:24 »
Siema. Postanowilem i ja sie wpisac do tego pamietnika. Otoz mialem taki sam dylemat 7 lat temu. Postanowilem, ze zaryzykuje i wyjechalem. Oczywiscie prace mialem nagrana tam (w ciemno raczej bym sie bal). Oczywiscie tesknota za krajem? hmmm...raczej rodzina i znajomymi byla i jest duza. Ale wszystko da sie zniesc. Bywalem w kraju na swieta i podczas urlopu. W sumie 3 razy w roku bylem w Polsce. Jak tam jest? Inaczej. Na pewno tam jest normalnie i nie zrozumie tego nikt to nie opuscil Polski i nie sprobowal. Tam jest wszystko normalne. Prosty przyklad. Zachcialo mi sie nowego Ibaneza S470. Po prostu wszedlem na strone sklepu i go sobie zamowilem. Czy odczulem to finansowo? Absolutnie nie. Po prostu byla to moja tygodniowka. Ludzie do grania? Na pewno spotkalem ich wiecej niz w Polsce. Zarowno Polacy jak i tubylcy. Do wyboru do koloru. Tam duzo ludzi gra bo zakup instrumentu to jak wyjsc do sklepu po wodke. Nie zaluje swojej decyzji i zrobilbym to ponownie. Oczywiscie zmieialem prace na lepsza jesli zdarzyla sie okazja. Marzylem jednak o powrocie do kraju. Zeby tak mozna bylo dostawac tamtejsze pieniadze a mieszkac w kraju. I co? Marzenie sie spelnilo. Mieszkam w kraju a pracuje na konraktach za granica a dokladnie na platformach wiertniczych. Mam to co chcialem, ale nie mialbym tego jesli bym sie waha czy wyjechac czy nie. Wiem, ze z Polski nigdy takiej pracy bym nie dostal. Teraz pracuje w zasadzie pol roku w roku (oczywiscie rozlozone w czasie 3tyg/3tyg). Nie martwie sie o rachunki itp. Ale to nie moj kraj dal mi taka szanse i to jest przykre. Im dluzej obcuje z zagranica tym bardziej mi szkoda Polakow. Zabijaja sie, poswiecaja sie studiom by potem brac kredyt na wymarzony instrument, pracujac w "powaznej" firmie na "powaznym" stanowisku we wlasnym kraju. Tam? 16latek idzie do pracy i w wieku 20 lat jest niezalezny finansowo. Konkluzja? UCIEKAC Z KRAJU! Co nie znaczy zrzekac sie obywatelstwa. Jestesmy w Europie i mamy prawo zyc na europejskim poziomie, ale ponownie powtorze. NIE ZROZUMIESZ TEGO JESLI NIE WYJEDZIESZ. Zapraszam do dyskusji.