Autor Wątek: Co was ostatnio zszokowało?  (Przeczytany 1426379 razy)

Offline sylkis

• Pr0
Z tego, co mi wiadomo, to nie do końca tak było, biorąc pod uwagę mnogość odłamów i mieszanek chrześcijaństwa utworzonych już w pierwszym jego stuleciu, oraz fakt, że wiele mitów w obecnej biblii powstało bardzo późno (jak np. dysputy filozoficzne między Jezusem, a Poncjuszem Piłatem stworzone na potrzeby przypodobania się Rzymianom, gdy chrześcijaństwo zostało przyjęte jako religia oficjalna) ale nie jestem ekspertem na tym polu - jedynie mam w planach w końcu dorwać Biblię Poznańską, Torę, Koran, tłumaczenia na PL lub ENG tekstów gnostycznych, współczesnych koptyjskich, ormiańskich i inne takie, jakie tylko uda mi się zdobyć, aby jak najlepiej ogarnąć z pierwszej ręki, oraz poszukać jakiś wiarygodnych opracowań naukowych, historycznych ;) Być może też katechezę KK itp, jeśli będę miał siły, dla również nie-świeckiego komentarza.

To wszystko jednak raczej z ciekawości, aby wiedzieć z najwiarygodniejszeg o i jak najszerszego IMO źródła z czym mam do czynienia, bo nic mnie nie przekona do religii jako takiej - dla mnie warte one z definicji są tyle, co legendy. Nawet jeśli gdzieś w nich jest ziarno prawdy, to ludzie już dawno je przemielili wraz z innymi (nieprawdziwymi) i wypiekli z tego tęgi i przyjarany bochen. Co nie umniejsza samemu przekazowi kulturowemu, wzorcom moralnym, postawom itp. zawartym w świętych tekstach, które w świadomy sposób można odrzucić, lub przyjąć i wykorzystać przy kształtowaniu siebie, aby być lepszym człowiekiem, członkiem społeczeństwa. Na tej samej zasadzie, co i z innych religii, np. popularnej w naszych szkołach mitologii greckiej ;)
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo: