Gorod, Necrophagist, Origin, Suffocation. Tak na szybko
myślę jeszcze ale sporo tego.
nooo i Abysmal Dawn, Cryptopsy, Reciprocal (ostatnio odkryłem, gra tam Jeff Hughel, kiedyś z Brain Drill), Brain Drill też ale to dosyć ciężkie w odbiorze (jak nazwa wskazuje) z kalibru Brain Drill to jeszcze Viraemia. Emeth! też dobre, gra tam gość co kiedyś grał w Aborted. Hate Eternal obowiązkowo! może mniej techniczne gitarowo niż reszta ale nadal zajebiste i ciężkie. Dying Fetus, Cannibal Corpse, Pig Destroyer (mimo, że grind to dość techniczny, zajebista kapela).
Fleshgod Apocalypse! no tak! zacznij od Mafia i Oracles a potem zobacz do czego doszli z najnowszym albumem, dla mnie miazga i rewolucja w muzyce!
Cynic, Gordian Knot, Blotted Science (na basie Webster a na gitarze Jarzombek, mistrzostwo). Unmerciful (perkusista i gitarzysta grali w Origin na płycie Echoes of Decimation). Aeon! świetna kapela. Nile to pewnie znasz jak sądzę ale jak nie to obczaj.
a jak chcesz coś mega technicznego ale nie do końca death to polecam Psyopus, trudne technicznie i bardzo trudne w odbiorze ale rewelacyjne.
kurwa, edytuję to chyba piąty raz!
Decrepit Birth jeszcze! Ihsahn'a solowy projekt. I coś kurewsko trudnego Spawn of Possession. Beneath The Massacre koniecznie. Rodzime Decapitated
Usipian, niestety nieistniejący już ale rewelacyjny zespół. Coprofago, Cephalic Carnage, Krisiun, Arsis, Lykathea Aflame, Anata, Visceral Bleeding (trochę jak Spawn Of Possession, też szwedzi swoją drogą). Dobra tyle, to i tak dużo poza tym niech ktoś inny jeszcze coś powie, może sam się dowiem czegoś ciekawego.