Autor Wątek: Kable: drogie - niezawodne, tanie - gówniane? Wasze spostrzeżenia i wnioski.  (Przeczytany 18171 razy)

Offline Bloo

• Gaduła
Swoja droga ten caly David Laboga to nie do konca ten Laboga co trzeba chyba. Tzn wyczytalem gdzies ze jakis walek z tym jest i Adam czyli ten od wzmakow, mowi ze David to oszust :) Nie mowie ze kable sa chooyowe bo na fotkach wygladaja na ok(zreszta wyglada jak by je robil na jakichs sommerach albo czyms w ten desen) no ale wiadomo, fotki to fotki.

Tylko o ile ten tru laboga moze miec zwiazki z motorhedami i innymi behemotkami, to co do Davida bylbym ostrozniejszy bo to znaje sie stosunkowo mloda marka.
David, to syn Adama Labogi i kable są w zasadzie te same, jedynie David daje lepsze (moim zdaniem) wtyki ;) A Adam nie mówi, że David to oszust, jedynie, że nie są to oryginalne way of sound i on nie ponosi odpowiedzialności za nie.

Jak w jakiejś telenoweli...

Offline Radek M

• Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
No chyba ze tak :) mozliwe ze sie syn z ojcem poklucil i teraz robi mu konkurencje, dalej jadac na nazwisku tatusia(a raczej marce ktora on stworzyl, bo nazwisko sila rzeczy maja identyczne).
« Ostatnia zmiana: 25 Wrz, 2009, 13:36:17 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline Bloo

• Gaduła
No chyba ze tak :) mozliwe ze sie syn z ojcem poklucil i teraz robi mu konkurencje, dalej jadac na nazwisku tatusia.
na pigmeju powstała o tym nawet histryjka dialogowa ;)

Cytat: mysticmystic
-Tato mógłbyś w końcu przestać mi robić na złość!
-ooooo nie ma pigmej synu ja od tylu lat pracuje nad fejmem Marki L a ty sie urodziłeś z godnością L. i masz wszystko w d i tylko byś kase robił lekkim kosztem
-tatoooo prosze :(
- nie synek, mówiłem ci możesz w dni robocze od południa pomagać mi w firmie przy wyginaniu blach na chassis i malowaniu studio reverb na czerwono a nie że ty zamawiasz gotowe kable z większej firmy, nalepiasz znaczek i masz w dupie
-tato nie chce u ciebie pracować bo nie zostane milionerem
-synku każdy z nas odchodzi, kiedyś to Ty będziesz dzierżyć w swych dłoniach moc Pana Hectora.
- dobrze tato ale będe dalej sprzedawać kable
- nie ma opcji synek, jak sprzedaż moich kabli spadnie o 1% to cie wydziedzicze
- no tato jak ty mnie traktujesz ?! :(
- już mnie ***. spróbuj sprzedać jakikolwiek kabel na allegro to zrobie ci taki syf na gitara.pl że sie pani negocjowalnego afektu nie pozbierasz
- to ja se zrobie promocje 10% i pigmej

Offline shitol

• Gaduła
panowie
zmieniam teraz komplecik kabli oprocz złączek w pedalboardzie i teraz mam dylemat
potrzebuję 4 jednakowe kable
jeden gitara>pedały>wzmak
drugi FX out>pedały>FX in

znalazłem dwie opcje
http://www.thomann.de/de/klotz_la_grange_60_pr_sw_gold.htm
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/akcesoria/przewody/planet-waves-pw-cpgra-20
mam już kabelki PW i są ok (łączniki efektów i jeden sygnałowy)
a druga sprawa że nie zabardzo uśmiechami się kupować za granicą (chyba że ktoś oferuje pomoc bo ja nie czaje po niemiecku)

a i jeszcze jeden do łączenia kolumny i wzmaka bo mój handmade nie wzbudza już mojego zaufania

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Standardowo: Sommer XXL + wtyki neutrik.

Ten klotz mozna taniej zrobić 1m lagrange'a kosztowal okolo 6-7zł, wtyki 14zl. wiec wychodzi poniżej 70zł za takiego klotza.

Offline shitol

• Gaduła
tylko że ja jestem łamaga jeśli chodzi o lutowanie
i w sumie nie mam nikogo kto by mi to zrobił

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
jeśli chcesz to moge Ci zrobić, rzucisz mi tylko kase na wysyłke do siebie ;)
przy okazji sam bym sobie zamowil kawałek kabla, bo jakos nie mogę sie do tego zebrać :)

Online Dale Cooper

• Pr0
  • Why can't we not be sober?
    • gitara-online.pl
Shitol niedługo robimy deala mam nadzieję, a obok siebie mam muzyczny.pl (Sommer XXL - 10 zł) ;)
Zrobiłem trochę kabli, np:

Mogę zrobić nawet takie bardziej pro ;) No i ominiesz przesyłkę heh.

Jak coś to wal na gg :)

Offline shitol

• Gaduła
co to jest za kabel na zdjęciu??
bo wtiki to chyba Neutrik NP2RX-B wtyk jack TS kątowy co??
« Ostatnia zmiana: 10 Gru, 2009, 17:52:25 wysłana przez shitol »

Offline Zbir

• Gaduła
O_o ej to taki mega wpływ na brzmienie mają kabelki ?
Kurwa a ja od lat na najtańszych lece lol wstyd (chociaż ostatnio die harda kupiłem za całe 40 zł wof)
Jakie kable polecilibyście w najlepszym stosunku cena-->jakoś ? xD dokształćcie mńje ticz mi master!

Offline Lisu

• Gaduła
    • Myspace
przeczytałeś cały ten temat Zbir?

Offline Zbir

• Gaduła
ekh...Nie :P (jakieś 4 pierwsze strony pozwoliłęm sobie pominąć)
Dobra to ja przeczytam chyba lepiej xD

Offline mondomg

• Pr0
    • mondomg blog
a druga sprawa że nie zabardzo uśmiechami się kupować za granicą (chyba że ktoś oferuje pomoc bo ja nie czaje po niemiecku)
Na tumanie jest wersja angielskojęzyczna, przynajmniej jeśli chodzi o przeglądanie produktów. Nie wiem, jak ze składaniem zamówienia itp. Z tego, co pamiętam, ktoś pisał, że mają tam gadającego po angielsku do załatwiania spraw z innymi krajami.
« Ostatnia zmiana: 13 Gru, 2009, 01:03:55 wysłana przez mondomg »
http://mondomg.wordpress.com

May a squadron of beautiful vaginas find their way to your crotch by day's end!

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
spoko, ja już z rok lecę na kajblu za 30zł (3m), próby, koncerty i jeszcze żyje;)
do widzenia.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
ja ostatnio kupiłem jakiegoś monstera i w sumie oprócz tego że sprawia wrażenie solidniejszego (za sprawą masywnych wtyczek) to różnicy nie widzę dużej między nim a die hardem np. I też się skręca
"No one knows how I goes" -Haake

Offline zerodead

• Gaduła
  • It's hard to calm the beatle inside of me
    • cinemon band madafakaz!
jeszcze raz - różnica między kablami jest słyszalna głównie na czystym, przy strubajpasowaniu wszystkiego. i może być OGROMNA.

Offline mondomg

• Pr0
    • mondomg blog
Kupiłem ostatnio Monster Studio Pro 1000 3,65m. W porównaniu do moich poprzednich nołnejmowych kabli - niebo a ziemia. Nagle czystszy sygnał, bez dziwnego podbijania basów (wreszcie mi miksy nie buczą), solidne wtyki i bardzo fajny przewód - nieużywany nadmiar długości grzecznie zwija się koło interfejsu :) Tylko ta cena, matko, to przecież tyle kosztuje.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwi, 2010, 10:50:56 wysłana przez mondomg »
http://mondomg.wordpress.com

May a squadron of beautiful vaginas find their way to your crotch by day's end!

Offline Icchok Lejb Perec

• Leśnik
  • Zbanowany
ja ostatnio kupiłem jakiegoś monstera i w sumie oprócz tego że sprawia wrażenie solidniejszego (za sprawą masywnych wtyczek) to różnicy nie widzę dużej między nim a die hardem np. I też się skręca
Ja też większej nie widzę, ale słyszę.
Trudno. Jestem normalny.
Kto kupi u niemca ten pedał.

Offline kirk666

• Nowy użytkownik
moim zdaniem najlepsze kable są samoróbcze 2 wtyki kosztują około 9 złociszy no i kabel 3 m =10zł

• Leśnik
  • Zbanowany
A moim zdaniem ku
moim zdaniem najlepsze kable są samoróbcze 2 wtyki kosztują około 9 złociszy no i kabel 3 m =10zł
A moim zdaniem qrwy są lepsze od żon. Są tańsze. Nie piorą, nie kochają, nie rodzą dzieci, ale są tańsze. Jak dorośniesz, to się wypowiadaj. Praca ojca dzieciom w studio i na scenie ( i z chamami o niepofałdowanym mózgu ) zmienia podejście do prostackiej, teoretycznej taniości. Nie masz racji, ale życzę Ci zebyś z wiekiem zrozumiał.

Offline Wybielacz666

• Pr0
    • growl'n'roll, baby!
A moim zdaniem ku
A moim zdaniem qrwy są lepsze od żon. Są tańsze. Nie piorą, nie kochają, nie rodzą dzieci, ale są tańsze. Jak dorośniesz, to się wypowiadaj. Praca ojca dzieciom w studio i na scenie ( i z chamami o niepofałdowanym mózgu ) zmienia podejście do prostackiej, teoretycznej taniości. Nie masz racji, ale życzę Ci zebyś z wiekiem zrozumiał.
czekałem na taką odpowiedź ;)

dla mnie najlepsze są kable za 30zł i co, nie mam racji? kłamię? przyznam, że nie ogrywałem żadnych kabli powyżej 100zł za metr, ale te, których używam nie dodają szumów, brzmienie na nich mi się podoba i są wytrzymałe (używam ich parę lat, a od ponad roku w warunkach scenicznych), więc nie widzę powodu, dla którego mam inwestować ciężkie pieniądze w profesjonalne kable
do widzenia.

Offline Radek M

• Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
Nie to zebym sie wpierdalal, bo dobry kabel to bardzo przydatna sprawa i nie ma tutaj co sie spierac(czy to ze wzgledow wytrzymalosciowych czy brzmieniowych). Aaale tak mi sie kiedys obilo o uszy ze Piotr Dziki Chancewicz lubi np. tanie kable bo nie przenosza tak gory jak drozsze. Takze moze to byc tez kwestia swiadomego wyboru jak sadze :)
No pain No gain !

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
dla mnie najlepsze są kable za 30zł i co, nie mam racji? kłamię? przyznam, że nie ogrywałem żadnych kabli powyżej 100zł za metr, ale te, których używam nie dodają szumów, brzmienie na nich mi się podoba i są wytrzymałe (używam ich parę lat, a od ponad roku w warunkach scenicznych), więc nie widzę powodu, dla którego mam inwestować ciężkie pieniądze w profesjonalne kable
Jak Ci pierdolnie kabel tuż przed koncertem albo w trakcie, to będziesz wtedy wiedział dlaczego lepiej inwestować w profesjonalne :)

• Leśnik
  • Zbanowany
więc nie widzę powodu, dla którego mam inwestować ciężkie pieniądze w profesjonalne kable
Też nie widzę powodu dla którego TY musisz inwestować w profesjonalne kable :)

Offline Wybielacz666

• Pr0
    • growl'n'roll, baby!
Jak Ci pierdolnie kabel tuż przed koncertem albo w trakcie, to będziesz wtedy wiedział dlaczego lepiej inwestować w profesjonalne :)
jak pierdolnie to pomyślę, na razie nic na to nie wskazuje ;)
Też nie widzę powodu dla którego TY musisz inwestować w profesjonalne kable :)
to skąd taki bulwers w poprzednim poście? ;) luzik, to że ktoś lubi kable za 15zł nie znaczy, że ma niepofałdowany musk, może po prostu nie lubi górki profesjonalnych kabli, jak wspomniał Radek :)
do widzenia.

• Leśnik
  • Zbanowany

luzik, to że ktoś lubi kable za 15zł nie znaczy, że ma niepofałdowany musk, )
[/quote]
Czy ja wiem...?
To raczej jakieś ciekawe, fajowe zboczenie. Ja tam nie mam nic przeciwko, ale...

Offline zerodead

• Gaduła
  • It's hard to calm the beatle inside of me
    • cinemon band madafakaz!
ejże, a lava cable znacie? zarówno te do pedalboardów jak i instrumentalne? macał to kto? dobre to?

Offline cygan

• Gaduła
    • GuitarEffectsPedals.pl
ja macałem - fajne. a jak się pojawisz w pracy to też se pomacasz.

Offline mlodysatan

• Gaduła
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • THE PUBLIC SORROWS
Ja troche tez mialem przygode z kabelkami roznego pokroju od tanich do srednio wygorwanych cen. Znane wszystkim DIE HARD (mam do tej pory jeden (1.5 m) mialem takich kilka i te kilka, oprocz jednego, padly mi po roku czasu ! A w tych czasach jeszcze nie jezdzilem tak namietnie na zadny proby itp rzeczy... Ale, ten jeden jedyny mi sie uchowal i dziala slusznie, podczas zywota owych kabelkow nie mialem im nic do zarzucenia, dzwiek bardzo ladnie brzmial, ekranowanie srednie (ale za ta cene nie mozna wymagac) ogolem tak do domu badz na jakas probe mozna je zabrac :)
Pozniej pojechalem po taniosci maksymalnej kupilem sobie CORT'y ! Szok wytrzymaly az 3 miesiace :P Dwa kable dlugosci 3 M za 35zl (za szt). No i po tych Cort'ach trafila mnie kurwica jednym slowem, mialem jakies jeszcze inne kable NO NAME, ktore jako tako dawaly rade, ale do grania prob ni chuj sie nie nadawaly ! To tak po krotce opisalem kilka latek uzytkowania :P
No i nadejlszla ta wielkopomna chwila !
Dorwalem sie do dwoch firm tj: LABOGA i MONSTER. Brzmienie nie do porownania jak dla mnie wszystko jest wyrazniejsze, brak jebanych szumow oraz co najwazniejsze TO RWIE DUPE !
Sprawdzilem je takze w studio w roznych konfiguracjach podlaczenia. Przez POD'a liniowo do Rackow, POD -> USB , oraz PODzik to petle efektow i przez piecyk -> mike... oraz gitara prosto do piecyka -> mike. (head JCM 900 paka 1960A scieta)
Rezultaty !?
Z tego ze ja moze i gluchy jestem , ale roznic na ktore ja zwracalem uwage bylo kilka.
Raz to o ktorej pisalem, zlikwidowane zbedne szumy na kablu w kazdej opcji bylo mozna to uslyszec.
Brzmienie, selektywnosc wyrazniejsze tez w kazdym podlaczeniu, myslalem ze nie bedzie to az tak slyszalne, ale jednak :)

Krotko mowiac i podsumowujac moja wypowiedz. Warto zainwestowac w lepsze kable ze wzgledu na zywotnosc, gwarancje i jakosc , co niektore wybredne osoby takie jak ja sysza jakies duperele :)

pozdro

EDIT:
Nie kazdy sie musi ze mna zgadzac :P
Jeszcze jedna sprawa czasmi mozna sie podpierac wykresami roznymi apropo wydajnosci itp. Ale jedna rzecz z doswiadczenia wiem, tu nie chodzi o kable ale o inny sprzet typu TV telewizor 200Hz a 100Hz rozni sie cyferka i wykresem testowym, a duzo osob nie potrafi nawet tego rozroznic :) Dlatego tez moja teza i moje zdanie nie zawsze musi sie zgadzac z waszym badz ze stanem faktycznym :P Napisalem co ja sam na moje ucho uslyszalem :)
« Ostatnia zmiana: 10 Mar, 2010, 17:07:30 wysłana przez mlodysatan »

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Szatanie! Coś Ty robił z tymi proelami, że Ci tak szybko padły.

Moje proele kupione promocyjnie w sklepie Hołdysa(czyli po normalnej cenie :D ) jeszcze się trzymają, a najkrótszy swojego czasu załapał się nawet na przesyłanie sygnału do kolumny.

Słyszałem różnicę, jaką robią monstery i gdybym miał siano, to pewnie zainwestowałbym.

Jest jeszcze jedna rzecz, którą chyba wypadałoby wyjaśnić:
Sam kabel ma za małą rezystancję, żeby tak po prostu ordynarnie ścinać górę. On raczej przesuwa częstotliwość rezonansową w dół zmniejszając ją z lekka przy okazji.
Gorszym problemem są potki volume i tone oraz impedancja wejściowa z drugiego końca kabla, które pogarszają parametry przystawki jak szalone.