Maczos Bass Shop

Autor Wątek: Kable: drogie - niezawodne, tanie - gówniane? Wasze spostrzeżenia i wnioski.  (Przeczytany 19926 razy)

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • STREET CHAOS
Szatanie! Coś Ty robił z tymi proelami, że Ci tak szybko padły.

Moje proele kupione promocyjnie w sklepie Hołdysa(czyli po normalnej cenie :D ) jeszcze się trzymają, a najkrótszy swojego czasu załapał się nawet na przesyłanie sygnału do kolumny.

Naklepsze jest to ze po kazdym uzyciu byly ladnie zwijane :D Raczej mam poprostu pecha do kabli :)

Offline zerodead

• Gaduła
  • It's hard to calm the beatle inside of me
    • cinemon band madafakaz!
ciekawa historyjka - pewien realizator z dość znanego i drogiego krakowskiego studia stwierdził, że kable nie robią różnicy. próbowałem uściślić - że kabel od gitary do pieca/efektu/buforu MA ZAJEBISTE ZNACZENIE. zostałem wręcz wyśmiany. stwierdził, że nie da się nagrać rzetelnych próbek (wszakże każde wykonanie choćby tego samego rifu się różni) więc nic nie da się udowodnić. zatem jak widać, kabel nie ma znaczenia ;-)

locco

• Gość
chyba, ze nagrasz ten riff na looper. co za pacan

Offline Dale Cooper

• Pr0
  • Why can't we not be sober?
    • gitara-online.pl
Nie wszyscy grali na kablu za 10 zł z plastikowymi wtykami, o ile takie coś można nazwać kablem :P

Offline zerodead

• Gaduła
  • It's hard to calm the beatle inside of me
    • cinemon band madafakaz!
wiesz, rozchodzi się o to, że na looperze to już nie będzie połączenie gitara->piec tylko looper->piec.

chodzi o to, że przy połączeniu gitara->piec pojemność kabla sumuje się z pickupami i zmienia ich odpowiedź rezonansową :-) tzn. że po prostu inaczej brzmią (i to BARDZO inaczej, w zależności od kabla).

nie mówiąc o tym, że i piec potrafi inaczej zabrzmieć przy gitarze bezpośrednio wpiętej w piec, niezbuforowanej.

choć to zależy od pieca. nowsze konstrukcje, wysokoimpendancyjne, nie mają tego problemu.

Offline Merlin

• Użytkownik
    • http://www.merlinpickups.com
Wprawdzie dość pobieżnie ale jednak przejrzałem ten wątek i zdziwiło mnie, że nikt nie pociągnął tematu kabli kierunkowych. Naprawdę nikt nie wie o co w tym chodzi? Wytłumaczenie tego rozwiązania można znaleźć i jak się wydaje ma ono solidne techniczne uzasadnienie. I wcale nie chodzi tu o kierunek przepływu sygnału co oczywiście przy prądzie zmiennym (przemiennym) nie ma sensu ale o poziom zakłóceń zbieranych przez kabel. Informacje na ten temat są do znalezienia w sieci.
Pozdrawiam

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • STREET CHAOS
Ja caly czas myslalem wlasnie jak to nasza firma Laboga to wykombinowala ze kable sa kierunkowe :) Dla mnie to bylo troszke dziwne, gdyz jak kabel moze miec kierunek :P Ale no musze poczytac na ten temat moze cos zrozumiem :D

Offline Icchok Lejb Perec

• Leśnik
  • Zbanowany
Dlaczego część kabli "Monster jest produkowana jako kable kierunkowe, a czemu część nie?
Kto kupi u niemca ten pedał.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Dlaczego część kabli "Monster jest produkowana jako kable kierunkowe, a czemu część nie?

Poniewaz warto robic kase na aktualnych trendach. Stawiam browar kazdemu, kto udowodni mi w slepym tescie roznice na plus dla kabla kierunkowego, porownujac go z przyzwoitym (150-200 zl) kablem "zwyklym". Madzik pipol, wudu pipol;)

pozdrawiam
To think for yourself you must question authority and learn how to put yourself in a state of vulnerable open-mindedness, chaotic, confused vulnerability to inform yourself.

Offline Rock

• Użytkownik
Ja się skromnie dołożę do dyskusji... też miałem ostatnio dylemat czy kupić tanie kable czy jednak zainwestować... i nie wybrałem żadnej z tych opcji. Kable 5 metrowe proela za około 25zł z metalowymi wtykami. albo DH za okolo 50zł zalane. Fakty są takie, ze predzej czy poźniej ten DH i tak sie rozleci i trza dolozyc po 10zł za wtyk neutrika.
W końcu zakupiłem kable Klotza 6zł/m i wtyki neutrika. mysle że takie rozwiazanie najbardziej optymalne. Podobno jakość kabli jak i wtyków jest przyzwoita, a jak coś sie rozleci, zawsze można zalutować jeszcze raz.
jutro dostaje paczke i lutownica w ruch:)

http://dl.dropbox.com/u/1840109/muzyczny.pl%20-%20internetowy%20sklep%20muzyczny.htm
Rock

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
Wprawdzie dość pobieżnie ale jednak przejrzałem ten wątek i zdziwiło mnie, że nikt nie pociągnął tematu kabli kierunkowych. Naprawdę nikt nie wie o co w tym chodzi? Wytłumaczenie tego rozwiązania można znaleźć i jak się wydaje ma ono solidne techniczne uzasadnienie. I wcale nie chodzi tu o kierunek przepływu sygnału co oczywiście przy prądzie zmiennym (przemiennym) nie ma sensu ale o poziom zakłóceń zbieranych przez kabel. Informacje na ten temat są do znalezienia w sieci.

bylo poruszane.

przeczytaj topic lub uzyj funkcji szukaj :D

• Leśnik
  • Zbanowany

Poniewaz warto robic kase na aktualnych trendach. Stawiam browar kazdemu, kto udowodni mi w slepym tescie roznice na plus dla kabla kierunkowego, porownujac go z przyzwoitym (150-200 zl) kablem "zwyklym". Madzik pipol, wudu pipol;)

pozdrawiam
Czyli cześć targetu firmy monster (np. gitarzyści akustyczni ("Acoustic")  i realizatorzy ( "Studio pro 1000" )) ulega trendom, a część nie? W zasadzie logiczne :) łehełehełe

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Lepiej bym tego nie ujął. Pomijając fakt wykorzystania "Acoustic". W studio? Na co komu piezo/magnetic w studio? Chwilowo dobra pojemność jest nie do pobicia. Na estradzie kabel za 400 zeta? Niby można, ale mi byłoby szkoda. A co z kablami dla perkusistów, flecistów, skrzypków, harfistów, trójkącistów? Przecież każdy instrument gra innym pasmem, a niedomagania w paśmie 20 Khz jest jak wiadomo druzgocącą stratą dla słuchaczy;)
« Ostatnia zmiana: 09 Maj, 2010, 17:46:03 wysłana przez wrobelsparrow »
To think for yourself you must question authority and learn how to put yourself in a state of vulnerable open-mindedness, chaotic, confused vulnerability to inform yourself.

• Leśnik
  • Zbanowany
Na co komu piezo/magnetic w studio?
Przydaje się i to najładniej jako wspomagacz pojemnika. Faktycznie te kable różnią się pasmowo, a s pro 1000 jadzie całym pasmem, którego i tak nie słyszę (słyszę góra do 16 kilo ;) ), ale sprawdzalem na analizatorze widma. Kable są wazne, ale najważniejszy jest kabel perkusisty :)

Offline Mick

• Prawie użytkownik
Ja sobie najbardziej cenię kable Mogami. Używam tylko na specjalne okazje. Poza tym jeszcze Klotz TM Stevens signature (te z brązowymi końcówkami).

Prawda jest taka że kable niesymetryczne mają dużo większy wpływ na brzmienie niż symetryczne. Dlatego wszędzie gdzie się da, używajmy tych ostatnich :)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Prawda jest taka że kable niesymetryczne mają dużo większy wpływ na brzmienie niż symetryczne. Dlatego wszędzie gdzie się da, używajmy tych ostatnich :)
Symetryczne, czyli jakie?

Offline Mick

• Prawie użytkownik
Czyli posiadające 2 żyły sygnałowe (+ i -) i masę. Na przykład na XLR lub jack stereo. Do wejścia w piecu oczywiście się tego nie wepnie (chyba że basowego) ale wszędzie dalej (w pętli efektów, mixer->karta dźwiękowa itd.) jak najbardziej.

Offline Maciek

• Pr0
Ja mam monstera tego do gitary ( rock ;D) znajomy studio i oba kable za wyjebane w kosmos ;D ale prawda że się skręca i trzeba odkręcać ale to tylko ten rock.

Jak kiedyś uzbieram jakaś podłogę to pewnie już nie będę monsterow kupował tylko sam coś robił bo można dobrze i tanio ;D