Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie:)
Pozwoliłem sobie odświeżyć wątek, gdyż mam zamiar kupić Line Poda i nie jestem zdecydowany, czy wziąć UX1, czy UX2.
Może po kolei - mam laptopa Asus N71VG.
Wbudowana karta dźwiękowa jest tak podłej jakości, że dźwięk gitary po zapisie dość znacznie dobiega od tego, który słychać live. Sterowniki w zależności od wersji czasami poprawiają ten problem, a czasami wręcz go pogłębiają.
Dodam, że na moim "składaku" z 2004 roku (też zintegrowana dźwiękówka z płytą główną) dźwięk gitary jest identyczny na wejściu i wyjściu...
Postanowiłem więc kupić jakąś zewnętrzną kartę. Wybór padł na Pody.
Tworzę swoje kawałki na gitarze, perkusję robie w Fl Studio, do tego bas + ewentualnie klawisze przy pomocy klawiatury midi też w Fl Studio. To wszystko + gitarę i wokal nagrywam w Cool Edit.
I teraz pytanie do użytkowników owych Podów - czy na UX2 można jednocześnie nagrywać gitarę i wokal?
Czy do wejść gitarowych można jednocześnie podłączyć gitarę elektryczną i np. akustyka z przetwornikiem, czy jako druga gitara MUSI być użyty bas?
I pytanie najważniejsze >>>
Czy podłączając JEDNOCZEŚNIE 2 źródła dźwięku (np.gitara i mikrofon) każde źródło będę mógł nagrywać na oddzielnej ścieżce w Cool Edicie?
Pewnie można tak robić w programie dołączonym do UX'a, ale jakoś przyzwyczaiłem się do Cool'a.
Jeżeli nie, to UX1 wydaje mi się lepszym dla mnie rozwiązaniem. Tym bardziej, że zamierzam kupić Shure sm57, czyli dynamika.
Z góry dziękuję za rady,
pozdrawiam
fifo