Prażone. Zalety:+ komponuje się z piwem
+ łatwe
+ smaczne
+ tanie (studenci mnożą ilość plusów razy 7)
Wady:- stosunkowo czasochłonne - jak ktoś nie ma obycia w kuchni (ja) i wolno obiera (ja) i kroi (też ja), to przyrządzenie solidnej porcji może zająć
ok. 1h, a obróbka termiczna to dodatkowa ~godzina.
Składniki (ilość składników oczywiście można dobrać wg własnych upodobań - np. sama kiełbasa
- i aktualnych potrzeb):
- ziemniaki - np. 1 kg
- marchewka - np. 1/2 kg
- kiełbasa - np. 1/2 kg (kiełbasa powinna być gatunkowo raczej podła - w tej potrawie kiełbasy z wyższej pułki się nie sprawdzają)
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe do wersji
Pro:
- boczek - plastry - w takiej ilości, aby pokryły dno garnka
- duży liść kapusty - do przykrycia garnka
- cebula - 20-30 dkg
- nać pietruszki
Tips - jeżeli dla ułatwienia zakupiłeś tzw. włoszczyznę na tacce, to swobodnie możesz całą jej zawartość wrzucić do gara, też będzie dobre.
Sposób przygotowania - Warzywa umyć, obrać. Kiełbasę, ziemniaki i marchewkę pokroić w średniej grubości plastry. Cebulę poszatkować. Pietruszkę porwać na nieduże kawałki.
- Wyłożyć dno dużego garnka (dopasowanego do ilości składników;
Tips - lepszy będzie garnek niższy o dużej średnicy niż odwrotnie) plastrami boczku, można wpierw wlać też trochę oleju (jeżeli nie mamy boczku to olej obowiązkowo, przy czym składniki powinny jedynie spoczywać na oleju, a nie pływać w nim).
- Na tak przygotowane podłoże kładziemy kolejno: warstwa ziemniaków, trochę soli i pieprzu, warstwa marchewki, warstwa kiełbasy, posypujemy cebulą i pietruszką. Warstwy kolejnych produktów nie powinny być zbyt grube (optymalny przekrój poprzeczny: ziemniak/ziemniak/marchewka/kiełbasa/cebula+pietruszka).
Cały proces powtarzamy dwa razy, a na koniec wszystko obkładamy jeszcze jedną, ostateczna warstwą ziemniaków i solimy.
- Na tak przygotowany rdzeń kładziemy liść kapusty lub - w przypadku jego braku - folię aluminiową. Całość szczelnie przykrywamy pokrywką i prażymy na małym ogniu przez 40-80 minut, aż do zmięknięcia górnej warstwy ziemniaków (czas jest zależny od ilości i typu składników - wiadomo, niektóre warzywa miękną szybciej, inne wolniej). Staramy się nie spalić potrawy, chociaż nawet wtedy górne warstwy i tak są pyszne, choć nieco przydymione
Prażone najlepiej smakuje w gronie znajomych na łonie natury, robione w żeliwnym kociołku na żywym ogniu i solidnie podlane browarem.
Smacznego!