Czesc all!
Od jakeigos czasu zainteresowalem sie nizszymi strojami. Na poczatku stroilem sie do dropped c, ale postanowilem sprobowac pograc w jeszcze nizszych tonacjach. Niestety czegos nie rozumiem w tych oznaczeniach dzwiekow. Uzywam komputerowego AP tunera i strojac sie ton nizej od dropped c uzyskuje jakies dziwne dropped B z krzyzykiem czy tam mol , nie znam sie na tym. Wydawalo mi sie , ze powinienem sie nastroic do dropped A, a tu jakos inaczej jest.
Chcialbym was zapytac jak nisko mozna nastroic standardowa gitare. Nie wiem jaka mam skale, bo moja gitara jest lutnicza i to z drugiej reki. Moze da sie to jakos linijka zmierzyc?
Nastepna sprawa to dobor strun. Gram na secie 10-52, aleto sa zbyt cienkie sznurki. Jaki set powinienem uzyc do stroju dropped B mol ( ? ), ewentualnie dropped A o ile to mozliwe na zwyklej gitarze. Nie podobal mi sie dzwiek na zwyklym dropped B bez krzyzykow i innych znaczkow, a ten B cos juz o wiele bardziej trafia w moj gust. Chcialbym, aby te struny nie byly bardzo mocno naciagniete. Lubie miec troszke luzu.
Kwestia brzmienia, luzujac te dosc cienkie struny zauwazylem , ze dzwiek traci na sile. Domyslam sie , ze to jest spowodowane tym, ze struny maja za slaby naciag, poniewaz przy dropped c brzmi calkiem w porzadku. Czy to tak dziala?
Na koniec sprawa fajnego przesteru nadajacego sie do obnizonej tonacji. Cena do 470 zl. Chcialbym, aby to byl dosc ciezki, masywny i ciemny przster, bo nie lubie takeigo metalicznego , ostrego soundu jak ma np. Boss DS-2. Myslalem na EHX Metal Muffem, Zakk WYlde overdrive lub Digitech The weapon Dan Donegan signature.
Z gory thx za wszystkei odpowiedzi