Autor Wątek: NAD Engl Fireball :)  (Przeczytany 18584 razy)

Offline drewol

• Prawie użytkownik
  • Faithless Ground
Odp: NAD Engl Fireball :)
« Odpowiedź #25 20 Lut, 2010, 12:16:13 »
Fajnie nawet brzmiał,ale naprawde ginie w miksie dlatego musialem go szybko opchnąć i nie żałuje szczerze mówiąć :)

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #26 25 Lut, 2010, 17:26:49 »
właśnie skończyłem próbę- Musza na powerballu i ja na fireballu i brzmienie mnie ROZJEBAŁO!! Jak wcześniej byłem nastawiony w stosunku do tego wzmacniacza bardzo sceptycznie, tak teraz go doceniłem :). Dopiero w duecie z PB pokazał jaja. Zniknął problem z brakiem słyszalności któregokolwiek wzmacniacza na próbach jak kiedy miałem 5150, wszystko nabrało jebnięcia, jest czytelne, wyraźne, a najfajniejsze jest to, że przy gainie odkręconym na 1 (słownie JEDEN) całość brzmi w końcu tak jak powinna. Te wzmacniacze się wzajemnie uzupełniają ;). I kolejna sprawa- możemy grać dużo ciszej, bo nie trzeba już odkręcać powerballa żeby przebijał się przez 5150, który na małych głośnościach brzmiał jak brzmiał.

podsumowując- bardzo fajny wzmacniacz, udany zakup, mało lamp do wymiany no i w ogóle mega zadowolony jestem, ale sam z siebie gra dość średnio.

Dodam tylko że nie piszę tego żeby za tydzień go sprzedać, czuję że trafiłem w to czego szukałem i ten wzmacniacz zagrzeje miejsce na dłużej, tym bardziej, że trafił mi się egzemplarz w dobrym stanie, nie poobijany i w ogóle zajebioza :)

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #27 25 Lut, 2010, 19:31:47 »
Rzeczywiście wzmacniacze razem dały rewelacyjne brzmienie, w trymigi przeszła mi myśl pozbycia się PB. Aha, na przyszłość, jeżeli ginie wam Fireball/Powerball w mixie to zamiast go wymieniać proponuje na dobre uszkodzić wzmacniacz kolegi i namówić na jeden z nich ;)
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #28 25 Lut, 2010, 20:15:21 »
Panowie, a gdzie próbeczka? :>
mniut i piah

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #29 25 Lut, 2010, 20:35:13 »
nie ma, bo sam brzmi tak se, a jak obaj będziemy grać to nie będzie miał kto trzymać mikrofonu ;)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #30 25 Lut, 2010, 20:50:11 »
Zaproście jakąś koleżankę żeby Wam potrzymała, a najlepiej kolegę :P
mniut i piah

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #31 25 Lut, 2010, 21:00:22 »
Dale, wpadaj, potrzymasz nam mikrofon ;)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #32 25 Lut, 2010, 21:03:22 »
31 marca będę w Krk, na pedalskiej Katatonii, także przy okazji mogę Wam potrzymać  :lambanan:
mniut i piah

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #33 25 Lut, 2010, 21:43:43 »
Dzięki Men, zapraszam :)

Offline zuraw

• Gaduła
« Odpowiedź #34 25 Lut, 2010, 21:54:33 »
właśnie skończyłem próbę- Musza na powerballu i ja na fireballu i brzmienie mnie ROZJEBAŁO!! Jak wcześniej byłem nastawiony w stosunku do tego wzmacniacza bardzo sceptycznie, tak teraz go doceniłem :). Dopiero w duecie z PB pokazał jaja. Zniknął problem z brakiem słyszalności któregokolwiek wzmacniacza na próbach jak kiedy miałem 5150, wszystko nabrało jebnięcia, jest czytelne, wyraźne, a najfajniejsze jest to, że przy gainie odkręconym na 1 (słownie JEDEN) całość brzmi w końcu tak jak powinna. Te wzmacniacze się wzajemnie uzupełniają ;). I kolejna sprawa- możemy grać dużo ciszej, bo nie trzeba już odkręcać powerballa żeby przebijał się przez 5150, który na małych głośnościach brzmiał jak brzmiał.

podsumowując- bardzo fajny wzmacniacz, udany zakup, mało lamp do wymiany no i w ogóle mega zadowolony jestem, ale sam z siebie gra dość średnio.

Dodam tylko że nie piszę tego żeby za tydzień go sprzedać, czuję że trafiłem w to czego szukałem i ten wzmacniacz zagrzeje miejsce na dłużej, tym bardziej, że trafił mi się egzemplarz w dobrym stanie, nie poobijany i w ogóle zajebioza :)

Gratulule że udało Ci sie trafic pod siebie :) na jakiej pace go cwiczysz? :)

Ale swoją droga to ja nie kapuje co jest z tymi Firebollami u mnie tez znikał w mixie > zero słyszalnosci. Napewno jeszcze miało tak pare osob. Może to kwestia głośników albo może jakaś zjebana wersja tego wzmaka nawiedziła niektórych i z tąd taka opinia.  bo to niemożliwe że powstają dwie skrajne opinie że wogole nie słycha i że słychac zajebiście to co najmniej podejrzane. Trzeba powołac komisje sledczą :D

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #35 25 Lut, 2010, 23:26:54 »
gram na pace marszala 412. A co do słyszalności- może z innym wzmacniaczem zginęłaby w miksie, nie wiem, ale z PB daje radę :).

Offline lokibalboa

• Pr0
« Odpowiedź #36 26 Lut, 2010, 01:42:34 »
I kolejna sprawa- możemy grać dużo ciszej, bo nie trzeba już odkręcać powerballa żeby przebijał się przez 5150, który na małych głośnościach brzmiał jak brzmiał.

Żeby troche obronić amp dodam że ten film który wrzucił harv z moim 5150 to brzmienie z vol odkręconym na 0,90 /10 z odpowiednio dobraną korekcją pod tą głośność-inaczej trzeba mu ustawiać prezencję. Praktycznie co 0,5 na vol trzeba w tym brutalu ruszyć presence i jest zajebiście. 5150 jest niby mega prymitywnym ampem a spotykam się-nie mowie o Twoim bo nie slyszalem- z przypadkami gdzie ludzie po porstu albo ni potrafią go ustawić, albo mają zjebany gust ;p Dodam że miesiąc po kupnie od muszy mojego piłiego ostro z nim walczyłem ale w końcu zrozumiałem jakim to systemem działa no a po zmianie lamp to w ogole zmiótł mnie z krzesła-nagle gain z 7 skreciłem do 3 ;p. Z drugiej strony nie kumam po co komu halfstack jak zamierza cicho grać  ;D Z trzeciej strony, zajebiście bym chciał w końcu fireball'a ograć  :( :( Z czwartej-nie chce dyskusji 5150 czy engl bo nie o to mi tu chodziło absolutnie. YO
gratsy! Wygląda i świeci się przezajebiscie..

Spoiler

Offline zuraw

• Gaduła
« Odpowiedź #37 26 Lut, 2010, 06:02:17 »
gram na pace marszala 412. A co do słyszalności

Na jakich głosnikach?

. A co do słyszalności- może z innym wzmacniaczem zginęłaby w miksie, nie wiem, ale z PB daje radę :).

Tylko u mnie niema drugiej gitary ;)

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #38 26 Lut, 2010, 09:56:03 »
na celestynkach G12-100

Offline zuraw

• Gaduła
« Odpowiedź #39 26 Lut, 2010, 10:55:12 »
na celestynkach G12-100

No to może mieć znaczenie ja miałem pake w której był mix v30 i g12-75

Fasol chyba do Engla Pro podpinał czyli V30, a tez pisal że u niego sie nie przebijał

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #40 26 Lut, 2010, 11:00:05 »
U nasz Powerball jest na englu na v30, może kiedyś na czas próby zamienimy się paczkami żeby porównać.. A w ogóle zauważyłem że zawsze między utworami ktoś coś kręcił we wzmacniaczu, przestawiał, bawił się itd, a wczoraj nikt nic nie zmieniał żeby nie zepsuć brzmienia :D

Offline zuraw

• Gaduła
« Odpowiedź #41 26 Lut, 2010, 11:23:52 »
To sprawdz koniecznie :)

Edit

Ej kolego ja cały czas czekam na info z tego testu Fireballa z V30  :headbang: :)
« Ostatnia zmiana: 11 Mar, 2010, 15:37:57 wysłana przez zuraw »

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #42 02 Kwi, 2010, 20:14:27 »
będzie ;). Nie zaglądałem do tego tematu- jak się uda to na pierwszej próbie po świętach nagram jakąś próbkę.
a takie pytanko- czy zmiana lamp mocy z oryginalnych 6L6 ENGL na 6L6 Electro Harmonix wymaga jakiejś regulacji?

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
« Odpowiedź #43 02 Kwi, 2010, 20:18:35 »
Musisz zmienić znaczek na przednim panelu wzmaka.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #44 02 Kwi, 2010, 20:34:19 »
obrócić do góry nogami czy przesunąć?

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #46 02 Kwi, 2010, 20:42:13 »
I zasadniczo wypadałoby ustawić bias ;)
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #47 02 Kwi, 2010, 21:21:34 »
no i właśnie tu moje pytanie- gdzie engl ma jakąkolwiek służącą do tego regulację? Rozkręcałem wzmacniacz ostatnio i niczego co mogłoby służyć do regulowania biasu nie znalazłem.. Nie regulowałem nigdy biasu, nie wiem jak to zrobić ale nie wiem czy mam zanieść piec lutnikowi czy po prostu napierdalać dalej?

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #48 02 Kwi, 2010, 22:57:16 »
http://music-electronics-forum.com/t4909/
http://www.houseofenglamps.com/ENGL_SchematicDiagrams/Heads/E625-schematics.pdf ;)
W schemacie jest napisane co i gdzie trzeba mierzyć i jakie napięcie jest wskazane do osiągnięcia.
Gdzieś w środku powinno być coś do kręcenia.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwi, 2010, 22:59:34 wysłana przez Dexterek »
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #49 02 Kwi, 2010, 23:40:29 »
czy mam zanieść piec lutnikowi

Chcesz sobie jakiś ładny klonowy top na tolex zafundować? ;)
facebook.com/Musza.MorningWood