Autor Wątek: Tesseract  (Przeczytany 130498 razy)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Odp: Tesseract
« Odpowiedź #100 12 Wrz, 2010, 22:30:50 »
U mnie tam były linki do "szybkiego" zakupu epki :P
mniut i piah

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #101 12 Wrz, 2010, 22:39:32 »
mi się to jakoś nie podoba, zbyt spokojne jak dla mnie, prawie nie ma darcia japy. Może dla tego że od miesiąca słucham głównie cat power, wilco itp.. Może podejdzie mi później, na razie bez rewelacji

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
« Odpowiedź #102 12 Wrz, 2010, 22:44:08 »
Co wy jacyś tacy opóźnieni, rok szkolny Wam się zaczął czy jak :P

Tak, mnie się zaczął :D Po prostu, zauważyłem że napisałeś, to też napisałem, ot co ;)

mi się to jakoś nie podoba, zbyt spokojne jak dla mnie, prawie nie ma darcia japy. Może dla tego że od miesiąca słucham głównie cat power, wilco itp.. Może podejdzie mi później, na razie bez rewelacji

Dla mnie właśnie dobrze, pokazują że może być pierdolnięcie bez wydzierania wątroby (o, i zaraz mnie zlinczują :P)
« Ostatnia zmiana: 12 Wrz, 2010, 22:45:55 wysłana przez youshy »
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/

Offline maarioo

• Pr0
« Odpowiedź #103 12 Wrz, 2010, 23:03:48 »
ok, przesłuchane raz po całości.
hmm... jeśli chodzi o zawartość muzyczną i pomysły - spuściłem się razy 3 :)
świetne wokale, magiczne ambientowe gitary itp - jest klimat. osobiście cieszę się, że Tesseract ma mniej krzyczanych wokali, a więcej melodyjnego gejowania - bądź co bądź, dla mnie rozgranicznik idzie na dwie strony - muzyka rozpierdziawkowa ( nie wiem, After The Burial np ) i jest też ta klimatyczna, jak właśnie Tesseract, a teraz mam parcie na te sprawy :)
co nie do końca mi jeszcze podeszło - miks całości? po odpaleniu pierwszego numeru, popadłem w kompletną ciszę i zastanawiałem się, co jest nie tak - czy na sprzęcie włączyłem jakąś dodatkową opcję, czy może jakieś eq mi się włączyło.
gary brzmią momentami jakoś tak 'mało żywo' i trochę sucho - szczególnie blachy i trochę werbel; bas miejscami wydaje mi się przedudniony - tak, jakby w paru riffach ktoś zapomniał wyciąć mu pewnych częstotliwości; gitary, mimo, że brzmią świetnie, to na moje są jakieś takie zbyt ciche, bez pierdolnięcia; ogólnie w paru miejscach robi się straszny chaos - tutaj ścieżka wokalu wydaje się być za cicho, za chwilę za głośno, w tle robi się pierdolnik od gitar i pogłosów itd. całościowo wydaje mnie się to jakby nie do końca zmiksowane, albo może bardziej - niewymasterowane. a Wy co sądzicie?
« Ostatnia zmiana: 12 Wrz, 2010, 23:05:52 wysłana przez maarioo »

Offline deely

• Gaduła
    • deely.bandcamp.com
« Odpowiedź #104 13 Wrz, 2010, 08:47:40 »
Heh, miałem bardzo podobne wrażenie. Słuchałem akurat czegoś innego i nagle wrzuciłem na playlistę tego Tesseracta i też coś mi strasznie nie pasowało. Pomijając fakt, że dość cichy miks, to gitary jakieś takie słabe (choć jak się dłużej posłucha, to brzmią bardzo fajnie), pasma jakoś tak przytłumione miejscami... Momentami nawet miałem wrażenie, że jeden dźwięk w pewnym momencie nie stroi... Generalnie trochę jakby taki roboczy miks... Może wyciekła jakaś taka nie do końca finalna wersja?

No a same riffy i pomysły to dokładnie to czego po Tesseractcie można się spodziewać i dla mnie bardzo fajne granie.

Offline Widek

• Gaduła
« Odpowiedź #105 13 Wrz, 2010, 21:46:33 »
ok, przesłuchane raz po całości.
hmm... jeśli chodzi o zawartość muzyczną i pomysły - spuściłem się razy 3 :)
świetne wokale, magiczne ambientowe gitary itp - jest klimat. osobiście cieszę się, że Tesseract ma mniej krzyczanych wokali, a więcej melodyjnego gejowania - bądź co bądź, dla mnie rozgranicznik idzie na dwie strony - muzyka rozpierdziawkowa ( nie wiem, After The Burial np ) i jest też ta klimatyczna, jak właśnie Tesseract, a teraz mam parcie na te sprawy :)
co nie do końca mi jeszcze podeszło - miks całości? po odpaleniu pierwszego numeru, popadłem w kompletną ciszę i zastanawiałem się, co jest nie tak - czy na sprzęcie włączyłem jakąś dodatkową opcję, czy może jakieś eq mi się włączyło.
gary brzmią momentami jakoś tak 'mało żywo' i trochę sucho - szczególnie blachy i trochę werbel; bas miejscami wydaje mi się przedudniony - tak, jakby w paru riffach ktoś zapomniał wyciąć mu pewnych częstotliwości; gitary, mimo, że brzmią świetnie, to na moje są jakieś takie zbyt ciche, bez pierdolnięcia; ogólnie w paru miejscach robi się straszny chaos - tutaj ścieżka wokalu wydaje się być za cicho, za chwilę za głośno, w tle robi się pierdolnik od gitar i pogłosów itd. całościowo wydaje mnie się to jakby nie do końca zmiksowane, albo może bardziej - niewymasterowane. a Wy co sądzicie?

Miałem identycznie, wokal idzie w pewnym momencie głośno jak cholera a jak zanika, to reszta instrumentów jakby byla 2 razy ciszej i smiesznie to wygladalo. :D Basu jest zdecydowanie za duzo, a nawet jak woleli zeby miks byl bardziej basowy to mogli tak jak mowisz wyciac niektore czestotliwosci, bo przez to rzeczywiscie ma sie wrazenie dudnienia w niektorych momentach... GITARY ZDECYDOWANIE ZA CICHO i chociaz brzmią swietnie to wlasnie nie maja należytego jebnięcia. :) Moze na pełnym albumie to poprawia ?

Offline maarioo

• Pr0
« Odpowiedź #106 14 Wrz, 2010, 21:16:07 »
co jak co - dla mnie jak na razie z całej epki góruje trzeci numer - emotive.
kawałek jest epicki, chwyta za serce ;D gdyby był już w sieci w jakimś playerze, to zapewne czaiłbym się za 2h i 44 minuty w topicu 'utwór dnia' :D

Offline Widek

• Gaduła
« Odpowiedź #107 14 Wrz, 2010, 22:38:56 »
Mi również 3jka - ale znajduje sie bezposrednio na drugim miejscu zaraz po kawalku numer 6 ktory wciaga mnie coraz bardziej po kazdym nastepnym posluchaniu. :D Bezsensu zrobili ze wyszla taka duza EPKA bez brakujacych zaledwie 3-4 numerow z pełnego albumu, no ale coz - trzeba sie cieszyc tym co jest ;).

Offline maarioo

• Pr0
« Odpowiedź #108 14 Wrz, 2010, 22:45:00 »
w sumie to 3 z 4 tych utworów, które będą jeszcze na płycie, były już w sieci od dawna - Nascent, April Song i Lament. ale ponoć czwarty utwór - Eden - ma być jakimś niby małym geniuszem, a przynajmniej dużo się takich tekstów naczytałem w sieci :P

Offline blackdahlia

• Pr0
« Odpowiedź #109 08 Lut, 2011, 23:48:24 »

Taka mała zapowiedź nadchodzącego wielkimi krokami wydawnictwa.
Coś tak czuję po kościach, że "One" dłuuugo nie będzie wyjmowane z odtwarzacza :P

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
« Odpowiedź #110 09 Lut, 2011, 19:42:56 »
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/

Offline maarioo

• Pr0
« Odpowiedź #112 03 Mar, 2011, 11:22:58 »
thx Deely, czekałem na to! :D
lecę słuchać :)

Offline blackdahlia

• Pr0
« Odpowiedź #113 03 Mar, 2011, 17:21:50 »
Coraz bardziej kocham ten zespół. 9 minut mija nie wiadomo kiedy,  mogłoby być dużo dłuższe. Jeszcze tylko 18 dni i one trafi do odtwarzacza. Jeśli utrzymają poziom CF to już będzie super, a szykuje się nawet lepiej...

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #114 03 Mar, 2011, 19:06:07 »
na pewno fajnie byłoby usłyszeć na żywo, ale akurat tesseract najmniej mi podchodzi ze wszystkich tego typu kapel, miliard razy bardziej podoba mi się vildhjarta, czy monuments

Offline blackdahlia

• Pr0
« Odpowiedź #115 03 Mar, 2011, 20:43:09 »
IMO Tesseract to trochę inna kategoria...Nie lubię szufladek, ale to jest "inne" granie niż Vildhjarta czy Monuments( które swoją drogą wielbię ) ;)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #116 06 Mar, 2011, 21:08:35 »
Me like it. Cieszę się bardzo że wyjdzie dłuugiii materiał po tej  nieszczęsnej epce. Dobrze by było, żeby znowuż wpadli do polandii na dłuższy secik.
mniut i piah

Offline blackdahlia

• Pr0
« Odpowiedź #117 06 Mar, 2011, 22:10:33 »
Dobrze by było, żeby znowuż wpadli do polandii na dłuższy secik.
Nawet bardzo dobrze by było, bo nie mogę sobie wybaczyć, że mnie ominęło takie coś...

EDI.
No i pojawił się teledysk do Nascent
« Ostatnia zmiana: 16 Mar, 2011, 18:25:48 wysłana przez blackdahlia »

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #118 22 Mar, 2011, 17:10:05 »
Czyżby właśnie wyszła "One"? :>
mniut i piah

Offline blackdahlia

• Pr0
« Odpowiedź #119 22 Mar, 2011, 18:14:21 »
Czyżby jutro chyba będzie u mnie :>

Offline Jakub_Z.

• Pr0
  • Matowy
« Odpowiedź #120 22 Mar, 2011, 22:03:53 »
TesseracT!
Y U SO PEDALSKI?

Cholera no... Liczyłem na więcej pierdolnięcia, bo byłem przekonany, że epka to taka lżejsza zapowiedź... A tu lipa - kilka mocniejszych momentów gdzie-nie-gdzie i w sumie tylko jeden riff mi robi dobrze. Ten z początku Sunset, ale to tylko 15 sekund kawałka... Słabo, słabo IMO.

Offline valentine

• Gaduła
« Odpowiedź #121 23 Mar, 2011, 11:00:21 »
jestem w pizdu zawiedziony. takie to bylo rozbujane, takie nagłosnione. zrobili ten sam blad co periphery-ja juz to kuzwa znam!!!! myslalem ze chociaz brzmienie bedzie inne niz w epce a tu nie. czyste partie glosniejsze od gitar przesterowanych i smooth jazz. Ja nie mowie ze zle bo uwielbiam tesseract, ale nie jest to tak dobre jak oczekiwalem

Offline deely

• Gaduła
    • deely.bandcamp.com
« Odpowiedź #122 23 Mar, 2011, 15:22:47 »
Zdecydowanie za długo wyczekali. Moje przesłuchanie płyty trwało 5 minut i jakoś mnie nie ciągnie do niej. Głównie z tego powodu, że praktycznie wszystko już znam na wylot. Ostatnia nadzieja w vildhjarta, że czymś zaskoczy po premierze ;-) O ile nagrają w końcu ten album ;-)

Offline valentine

• Gaduła
« Odpowiedź #123 23 Mar, 2011, 15:46:47 »
dokladnie!! czekam na vildhjarte!

Offline blackdahlia

• Pr0
« Odpowiedź #124 23 Mar, 2011, 18:18:42 »
A ja jestem zachwycony :}
Przesłuchałem sobie dwa razy z rzędu na solidnym sprzęcie, i jestem wniebowzięty.
Kawałki z epki mają więcej świeżości, Niemożliwy i Eden to chyba moje dwa najulubieńsze.
Ta płytka ma klimat, tworzy super atmosferę, jest miejsce na oddech i puszczenie wodzy fantazji.
Fantastycznie się tego słucha, to jedna z niewielu płyt, które wywołały u mnie dreszcze :}
U chłopaków jest pierdolnięcie, ale na swój sposób - nie poprzez próbę rozpieprzenia słuchacza na kawałeczki, tylko poprzez soczyste riffy i doskonale dawkowane napięcie.

Dla mnie to płyta absolut.