.... Filmik nie tyle niepotrzebny, co wręcz szkodliwy No pewnie, najlpiej udawać, że nie ma tematu i zamiatać wszystko pod dywan. To jest dopiero HIPOKRYZJAStary, dwóch gówniarzy rozbiło szybę w samochodzie, jak to dzieciaki - i to wszystko. Niezależnie od pochodzenia. To nie jest "temat", w dodatku międzynarodowy! Nie czujesz, że ten tytuł "wdzięczność..." to manipulacja i rzucanie gównem na całą społeczność? Plus brak szacunku do narodowości, z małej litery. Wydźwięk tego jako całości to wodospad braku szacunku do innego człowieka. A komentarze szczególnie. BTW ciekawe, że wszystkie komcie są jednogłośne, a nazwy kont jak z ruskiej farmy trolli: Pawel Robak, Mariusz Golak, Marceli Kobak, Piotr Besztak
Wg mnie: facet twierdzi, że prowadzi firmę (w Polsce!), to sobie i z tym poradzi i tyle. Sytuacja, jakie się zdarzają codziennie, czyli rozrabiające dzieciaki.
....Szczególnie mają super opinię jak są za granicą Więc popracuj nad tym, bo też się do tego przyczyniasz.Powiem wprost: chamski tekst... Nie znasz mnie, stary. To może fakty: tak się przyczyniam, że za zajebistą pracę mój szef sknera dał mi już 2 podwyżki w tym kwartale, a landlord bez problemu przedłużył umowę wynajmu*. Także chill.
Spoiler *na Islandii jest "trochę inaczej"
Jest casting na najemcę i landlord wybiera sobie z kilkunastu / kilkudziesięciu chętnych rodzin. Żeby mieć opinię o mnie rozmawiał godzinę z moim szefem z pracy. Potem w trakcie najmu pytał sąsiadów, czy wszystko jest w porządku.
.... A dorośli, prawdziwi Polacy, ci to dopiero są szlachetni, ludzcy, pomocni O czym Ty mówisz ? Polacy przyjęli ich miliony pod własny dach !! Nigdy i NIGDZIE na świecie nie było podobnego precedensu !!!Powiem tak: obaj nie jesteśmy historykami. Ale rozsądek i takie dane mi podpowiadają, że mógł być:
"there have already been approximately 268 scattered years without war over the past 3,421 years" - "Lessons of History", Will i Ariel Durant
A Polacy przyjęli, bo właśnie pis-rząd nic nie robił w tej sprawie. Tu nawiązuję do tego, co napiszę na koniec.
.... Zresztą aktualnie mamy najmniej imigrantów wśród krajów Europy Policz ile procent w Polskim społeczeństwie stanowi 4 miliony Ukraińców. W Koszalińskich firmach pracują tysiące ludzi z Filipin i Nepalu. Uber to w zasadzie sami Gruzini, a w większych miastach jest ich jeszcze weselej. Twoje dane są z przed 10 lat.Nope:
1.
2.
https://migracje.gov.pl/statystyki/zakres/polska/ (500k. Niech będzie nawet milion)
Uchodźcy z powodu wojny to sytuacja wyjątkowa. Przed emigracją 7 lat spędziłem w 3mieście, także dla mnie Oleksandr w Uberze itd. to normalka. Tylko, że realne liczby nie są aż takie wielkie, po prostu zwraca się na to uwagę.
Mam sąsiada który ma drugą grupę inwalidzką, chodzi o kulach, czasem robię mu zakupy bo ciężko mu wchodzić na drugie piętro. Wiesz, że on nie ma nawet zniżki na autobus ? Czego nie można powiedzieć o tych młodych Ukrainkach które znudzone snują się za darmo autobusami od galerii do galerii. Wytłumacz mu dlaczego musi żyć z najniższej renty 1050 pln na rękę, podczas gdy na każdego ukraińca państwo płaci 1200 pln miesięcznie plus inne dodatki. Od roku 2015 rządzi już drugi raz PiS, do nich trzeba się zwrócić. Zresztą dzięki nim jest najwyższa imigracja z Polski ever (i inne złe rzeczy) i nie ma kto pracować na emerytów i rencistów. System rozdawania i drukowania kasy nie daje rady już rady, co widać po inflacji... Zresztą dla tych, którzy myślą, że ta inflacja jest tylko dlatego, że jest wojna - przypominam kto przejął pałkę w 2015 i się zaczęła jazda
Dzieciom tłumaczę, że jeśli zastanowić się nad czymś tak do max minuty, to większości pytań nie trzeba zadawać. Moja ciotka miała to samo, co Twój sąsiad: stała grupa inwalidzka, ale tak naprawdę wcześniej całe życie to najniższa krajowa albo bezrobocie, czyli mało składek ergo podstawy do wyliczeń. A potem pretensje do systemu. Każdy przypadek jest indywidualny. Na Twoim miejscu bym facetowi zorganizował kogoś, kto by przejrzał jego dokumenty i może coś więcej dał radę wyciągnąć dla niego, serio.
O rzezi wołyńskie nawet nie chce mi się pisać Ło, stary, to bardzo dobrze... Bo byś zrobił to samo, co pan na filmiku: odpowiedzialność zbiorowa... Uważasz, że gdyby Twój dziadek nawet kogoś zabił, to uczciwe by było jeszcze Ciebie za to dziś obciążać?
Przyjąłeś bezrefleksyjnie pisowską narrację, nigdy bym Cię o to nie podejrzewał Padłem
Ja i przyjęcie pisowskiej narracji
Bro - to, co ten rak Polski z nią wyrabia było jedną w ważnych przyczyn, przez które wyemigrowałem, czyli zostawiłem wszystko co mam i znam. Nie, nie, pudło. Zresztą widać we wcześniejszych akapitach.
Czekaj, czekaj, zaczynam rozumieć... Czyli teraz w Polsce tak jest, że jak pomoże się drugiemu człowiekowi, który musiał uciekać przed wojną, czyli zupełnie oczywista rzecz - to jest to pisowska narracja, bo dali coś komuś z budżetu. Tak się porobiło...