Autor Wątek: Filmiki [Te głupje i mondre]  (Przeczytany 751108 razy)

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline wuj Bat

• Pr0
WOW! Tam było parę naprawdę ciekawych ruchów :)

A tu chwila nauczania domowego. Od dawna twierdzę, że jak ktoś na czymś się tak naprawdę zna, to potrafi wytłumaczyć prostymi słowami:

Paczki z głów!

Offline theremin

• Pr0

Offline wuj Bat

• Pr0

To co właśnie można było zobaczyć, to 12-sekundowy lot za pomocą napędu jonowego (Na razie jest "słabo"... ale lot braci Wright trwał 11 sekund ;) ). Przód skrzydeł jest naładowany dodatnio do 20 tys. woltów, tył analogicznie ujemnie, co tworzy silne pole magnetyczne, odrywa elektrony i tworzy wiatr jonowy. Czyli napęd bez części ruchomych - jak w Star Treku! ;) Na razie wydajność jest niska, pojedyncze procenty, ale okazuje się, że paradoksalnie rośnie ze wzrostem prędkości, nawet to 50%. Sprawność silników spalinowych to około 30%, elektrycznych na luzie ponad 90% (max aktualnie 99,05), ale wszędzie mamy ruchome elementy, no i baterie ciężkie :)
Paczki z głów!

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!

Offline wuj Bat

• Pr0
^^Maximum The Hormone zawsze i wszędzie :)

Spoiler

Paczki z głów!

Offline theremin

• Pr0
« Ostatnia zmiana: 18 Gru, 2020, 15:31:17 wysłana przez theremin »

Offline wuj Bat

• Pr0
Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
Paczki z głów!

Offline excubitor

• Użytkownik
muszę obejrzeć, czuję że to będzie złoto.
"Ja się nie znam, to się chętnie wypowiem."

Offline theremin

• Pr0
Niezła synchronizacja

Offline wuj Bat

• Pr0
Lepszej się nie da :)
Paczki z głów!

Offline theremin

• Pr0

Offline wuj Bat

• Pr0
Zazdraszczam wszystkim zdalnie pracującym :)

Paczki z głów!

Offline theremin

• Pr0
 Fajna motorynka

Offline theremin

• Pr0

Offline wuj Bat

• Pr0
^^Śledzę ich postępy, ale to jest szok.
Paczki z głów!

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Czy ja wiem? Kwestia tego, w jaki sposób to zostało zaprogramowane. Na mnie dużo większe wrażenie robiło AI reakcji na kolizje i możliwości dostosowywania się do trasy. Niemniej efekt wizualny kapitalny. Swoją drogą, jakoś na dniach nie kupił ich Hyundai?

Offline wuj Bat

• Pr0
"Czy ja wiem?" :) Widzę, że roboty mają dodaną ruchomość kończyn pod innymi kątami niż 0 i 90 stopni, więc pomyśl tylko, jak do szcześcianu, czy raczej jeszcze do jego sześcianu rośnie liczba kombinacji ruchów i w związku z tym ilość programowania, aby zachować równowagę itd. To się wydaje intuicyjnie proste, ale jeśli do stania w miejscu bez ruchu mózg musi kontrolować kilkadziesiąt mięśni, to zobacz jakim wyzwaniom stawili czoła konstruktorzy i programiści tych robotów. Zresztą wystarczy zobaczyć pierwsze filmiki. Dla mnie to jest raczej szokująco zajebiste, szczególnie po 8 latach pracy w fabryce ze znacznie mniej zaawansowanymi robotami i ich "opiekunami" i wrażeniu jakie już to robiło na żywo. I na martwo też - na jednym z operatorów. Duże ramię zaczęło się samo ruszać podczas konserwacji...
« Ostatnia zmiana: 30 Gru, 2020, 09:13:00 wysłana przez wuj Bat »
Paczki z głów!

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
"Czy ja wiem?" :) Widzę, że roboty mają dodaną ruchomość kończyn pod innymi kątami niż 0 i 90 stopni, więc pomyśl tylko, jak do szcześcianu, czy raczej jeszcze do jego sześcianu rośnie liczba kombinacji ruchów i w związku z tym ilość programowania, aby zachować równowagę itd. To się wydaje intuicyjnie proste, ale jeśli do stania w miejscu bez ruchu mózg musi kontrolować kilkadziesiąt mięśni, to zobacz jakim wyzwaniom stawili czoła konstruktorzy i programiści tych robotów. Zresztą wystarczy zobaczyć pierwsze filmiki. Dla mnie to jest raczej szokująco zajebiste, szczególnie po 8 latach pracy w fabryce ze znacznie mniej zaawansowanymi robotami i ich "opiekunami" i wrażeniu jakie już to robiło na żywo. I na martwo też - na jednym z operatorów. Duże ramię zaczęło się samo ruszać podczas konserwacji...

Ale w Boston Dynamics chodzi przede wszystkim o AI - więc „programowanie” jest per se wynikową dotychczasowej pracy nad sieciami neuronowymi. Fajne jest zastosowanie artystyczne, ale wszystkie składowe już do tej pory były w jakiejś formie pokazane, jak choćby to stopniowe zginanie stawów.

Offline wuj Bat

• Pr0
Co tam się konkretnie dzieje to nie wiemy, niemniej uważam, że to jest wielkie osiągnięcie w dziedzinie mechaniki, sterowania, procesów decyzyjnych czy choćby AI, ale tym bardziej połączenie tego wszystkiego jest wielkim osiągnięciem. No i czekam na czas, kiedy takie roboty będą już w użyciu komercyjnym, w fabrykach itd., generalnie poza laboratorium.
Może będą w zestawie z końcówką do masażu plecków ;)
« Ostatnia zmiana: 31 Gru, 2020, 21:10:35 wysłana przez wuj Bat »
Paczki z głów!

Offline theremin

• Pr0

Offline spacelord7

• Pr0

Offline theremin

• Pr0