Autor Wątek: End Of Process - nagrywanie  (Przeczytany 2403 razy)

Offline pan mikos

• Pr0
End Of Process - nagrywanie
« 13 Wrz, 2009, 22:56:58 »

Dostałem taką prośbę, żeby napisać małe co nieco o nagrywaniu płytki, więc to robię :)

Pierwsza sprawa to samo szukanie producenta i studia. Zaczęliśmy się rozglądać chyba w listopadzie, bądź w grudniu. Chcieliśmy początkowo to zrobić w  ZED Studio. Terminy jednak nas zabiły, bo najbliższy na ową chwilę to był październik 2009... Szukaliśmy dalej. Najbliższą nam opcją był Jacek Miłaszewski z Chimp Studio z Wrocławia, wybraliśmy się na rozmowę, termin to marzec. Wszystko pasowało, Jacek robił wrażenie rozsądnego gościa. OK, mamy termin, człowieka i studio. Miejscem, w którym nagrywaliśmy było wrocławskie Tower Studio.

Sesja nagraniowa trwała 11 albo 12 dni, nie pamiętam już. Na pierwszy rzut poszły gary. Nagrywaliśmy na naszym zestawie, omikrofonowanie raczej standardowe.

Gitary nagrywaliśmy na takich zestawach:
Ibanez K7 (Merlin Hellfire przy mostku) > TS9 > Krank Revolution 1 > Fender Tonemaster (4 x V30)
Mój PAS > TS9 > 5150 > BBE411 (w pętli) > Fender Tonemaster
Do cleanów użyliśmy Mayonesa z EMG 707 > Krank > Tonemaster i później jeszcze Sansamp na to.

Kranka zbierał SM57 i Sennheiser jakiś, 5150 tylko SM57.
Rytmiczną gitarę nagrywaliśmy po jednym śladzie (z drobnymi wyjątkami),

Bas to Spector, nie pamiętam za cholere jak ten model się nazywa, ale cały klonowy z pickupami EMG i preampem też EMG. Wzmacniacz to jakiś Trace Elliot, też nie pamiętam modelu, w linię i później Sansamp.

Sama praca z Jackiem to bardzo profesjonalna sprawa. Gość ma podejście do klienta przywiezione z zagranicy, co by nie było, jak by go różne powtórki i poprawki nie wkurwiały to słowa złego nie powiedział. Atmosfera pracy dzięki temu była taka jaka być powinna, czyli wynikająca z naszego skoncentrowania, żadnych deprymujących sygnałów czy sugestii.
Dalsza praca to był miks i mastering. Obie rzeczy też wykonał Jacek. Jego styl pracy jest taki, że robi jedno i drugie jednocześnie. Dzięki temu pracujemy nad gotowym produktem, bez tekstów "to się na masteringu robi". Od samego początku miksowania, a nawet od momentu nagrywania, nad brzmieniem każdego szczegółu pracowaliśmy tyle, aby każdemu to brzmiało. Same miksy trochę potrwały. Raz, że na prośbę panów z Hunter zrobiliśmy sobie trochę przerwę, gdyż chcieli jeszcze jakieś poprawki wnieść na płytę, a termin ich gonił. Dwa, że wyszły jeszcze jakieś inne sprawy. Termin nas nie gonił, a w sezonie ogórkowym i tak byśmy wiele nie zawojowali, tak więc pod koniec lipca zakończyły się prace.
Samo miksowanie odbywało się w ten sposób, że Paweł (gitarzysta) i Jacek siedzieli w studio, działali, wrzucali na serwer, reszta sobie słuchała w domu, pisała swoje sugestie i odczucia, a oni dalej pracowali, biorąc (bądź nie ;) )te sugestie pod uwagę.

Generalnie z współpracy z Jackiem mamy pozytywne wrażenia, z samego nagrywania płyty także, a jeśli chodzi o efekt końcowy to jesteśmy w 100% zadowoleni.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Odp: End Of Process - nagrywanie
« Odpowiedź #1 13 Wrz, 2009, 23:17:45 »
Mam nadzieję, że mi jutro wyślesz;)
Możesz wyjawić ile was to kosztowało?
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline pan mikos

• Pr0
« Odpowiedź #2 13 Wrz, 2009, 23:29:47 »
Mam nadzieję, że mi jutro wyślesz;)
Możesz wyjawić ile was to kosztowało?

Perkusista powinien się tym jutro zająć.
Jeśli chodzi o cenę to niech to pozostanie tajemnicą handlową ;). Powiem tylko, że poniżej dychy ;)

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
« Odpowiedź #3 13 Wrz, 2009, 23:32:59 »
A ja się ostatnio zastanawiałem ile wyście musieli kasy wyjebać na to, by wydać płytę. Szacun megawielki.
Fajne te studyjne monitory na pierwszym zdjęciu ;)

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #4 13 Wrz, 2009, 23:36:53 »
a jak wrazenia z Tonemastera?
Łe tej.

Offline pan mikos

• Pr0
« Odpowiedź #5 14 Wrz, 2009, 00:00:37 »
A ja się ostatnio zastanawiałem ile wyście musieli kasy wyjebać na to, by wydać płytę. Szacun megawielki.
Fajne te studyjne monitory na pierwszym zdjęciu ;)

"Monitory" Creativa owszem przydatne były, bo nie każdy ma w domu zestaw za 5000zl, więc jako taki odnośnik niskobudżetowy służyły :)

Tonemaster bardzo fajnie sie spisał. Na żywo brakuje mi czegoś w środkowym paśmie, jakieś jakby nieco suche mi się wydaje (pewnie marudzę), ale w nagraniu wszystko cacy.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #6 14 Wrz, 2009, 00:45:03 »
Gratki ziomy! Promo niszczy! Mam nadzieję, że dorwę płytkę jutro :P

edit
http://hoaband.com/index.php?action=news

;D
« Ostatnia zmiana: 14 Wrz, 2009, 00:54:13 wysłana przez Dale Cooper »
mniut i piah

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #7 14 Wrz, 2009, 00:56:41 »
perka triggerowana?
Łe tej.

Offline pan mikos

• Pr0
« Odpowiedź #8 14 Wrz, 2009, 13:34:46 »
Dzięki wielkie Dale :)

Perkusja była podsamplowana, stopa chyba w całości, werbel "prawdziwy" z domiksowanym samplem. Tomy nie wiem jak były robione. Blachy są 100% tru :)