Autor Wątek: Przewaga siódemki7 nad szóstką6 z barytonowym setem  (Przeczytany 19 razy)

Offline vicente

• Prawie użytkownik
Pewnie samo to pytanie to bluźnierstwo, ale na serio krótko chciałbym zapytać, w końcu takie forum:

Zauważyłem, że siódemki dzisiaj mają standardowo menzurę 26,5. Czy w związku z tym ich przewaga nad szóstką+barytonowy set strun, to, oprócz oczywiście większej skali dostępnych dźwięków, to intonacja?

Kompletnie nie kumaty, odkryłem kiedyś ten patent i założyłem pełen obaw barytonowy set na LP ze standardową skalą 24,75. Struny wcale nie wiszą czy coś, wg mnie całkiem dobrze to stroi, no i jest radość w cenie jednego kompletu. Czego mogę nie dostrzegać, nie słyszeć, nie wiedzieć? Dodam, że nigdy nie miałem do czynienia z siódemką, a widzę, że weszły do kanonu i na ogół mają właśnie te 26,5.
« Ostatnia zmiana: 21 Lut, 2026, 21:19:15 wysłana przez vicente »

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Tu nie ma żadnej przewagi. Dłuższa skala pozwala założyć cieńsze struny do niższego stroju (do pewnego momentu). Nie ma znaczenia czy to szóstka czy siodemka. Grube struny = więcej dołu = więcej mulu. Niekoniecznie pożądane przy niskich strojach.
mniut i piah