Autor Wątek: Combo - metal i inne - ok. 3 tys. zł  (Przeczytany 12262 razy)

Offline fearlon

• Użytkownik
Combo - metal i inne - ok. 3 tys. zł
« 06 Kwi, 2009, 09:51:52 »
Witam!

Zastanawiam się jakie combo kupić w niedalekiej przyszłości. Obecnie jestem właścicielem Randalla RG 75 G3, ale szukam lepszego brzmienia i jestem na nie w stanie przeznaczyć ok. 3 tys. zł. Czemu właśnie combo? Zastanawiałem się na headem, ale powoli dochodzę do wniosku, że head plus paka (razem do 5 tys.) może być dla mnie za mało "mobilnym" zestawem.

Chciałbym żeby piec był w miarę uniwersalny by przester sprawdzał się do rzeczy w stylu Deatha, Magadetha, Metallici, ale także żeby clean był dosyć fajny :) Przydałoby się też móc pograć jakiegoś hardrocka w stylu choćby Guns N' Roses. Piec raczej powinien być ukierunkowany pod gitarę solową, a nie rytmiczną :)
ESP LTD EC-400 STBC 18V
Korg DT-10 + Dunlop Crybaby + BBE Sonic Stomp Maximizer + Boss SE-70 & FC-50
H&K TriAmp + Harley-Benton G212 Vintage

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
poczekaj az w Polsce pojawi sie nowy Peavey 6505 112, albo poluj na uzywke 5150 combo. chociaz to moze cie wyniesc troszke wiecej, ale kto wie, cena 6505 112 jest bardzo zachecajaca w USA.
Łe tej.

Offline KykuPL

• Gaduła
Peavey Vypyr 60W. Moim zdaniem warto go ograć.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
ja ze swojej strony polecam gorąca Line 6 Bogner. Kombo na jednym głośniku 12' ale daje że aż miło.. A jeszcze przyjemniej jakby Ci się udało utrafić na 2uch głośnikach. Na dniach powinna się pokazać recenzja z nagraniem. I tu opinia kolegi z forum:
Tu koles zagrał na Line6 spider valve na jednej 12tce,niech ktos kurwa powie ze to nie jedzie.
MASAKRA!

Offline lekko

• Nowy użytkownik
Witam

Mam takie combo Line 6 Bogner na 2x12" i trzeba przyznać że daje sporo możliwości brzmieniowych ładne czyste brzmienia ,przestery mają tyle gainu że spokojnie wystarczy. 40W a naprawdę daje rade.

Na granie w klimatach blusa mógłby być lepszy.
Reverb zajeżdża cyfrą dlatego niewiele go daje efekty można ładnie ustawić.
Na Marshallu TSL100 nie miałem takiego mięsa na przesterach hi-gain jak w tym Line6 choć reszta wypada słabiej (inna epoka inne brzmienia)
Ogólnie jak na te czasy bardzo dobry wzmacniacz uniwersalny i niektóre dzisiejsze 100% lampy zostawia daleko za sobą a pod względem uniwersalności można śmiało go postawić w czołówce - nie próbowałem tu Switchblade firmy Hughes&Kettner :

Offline fearlon

• Użytkownik
Hmm z tym Spider Valve już miałem raz do czynienia i nie odniosłem dobrego wrażenia. Może też po części z powodu tego, że egzemplarz testowany przeze mnie był zepsuty i prawie każde poruszenie jakimkolwiek potem wzmacniacza skutkowało zgłośnieniem się wzmacniacza do maksimum :/

O na allegro widziałem comba TSL602 - czy one byłyby dobre?

Zastanawiam się też ile by kosztowało combo Sidewindera u Basha ;)
ESP LTD EC-400 STBC 18V

Offline lekko

• Nowy użytkownik
No tak jest master musi być na ok godzinę 8 ustawiony bo volume jest na maksa w każdym następnym ustawiony ja ustawiam wszystko od podstaw i mam mastera na ok 9:30 w swoim ustawieniu , zmniejszam gaine i vloume plus korekcja trzeba troszkę ten wzmacniacz obcykać bo nie jest to takie oczywiste i te przykładowe brzmienia to taka ciekawostka uważam to za zbędne ale jest,
a do TSL pewnie trzeba by dopalacz kupić i to dobry nie jakiegoś tam bossa

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
lekko- tak z ciekawości- ile zapłaciłeś za tego line 6 2x12?

ten wzmacniacz obcykać bo nie jest to takie oczywiste i te przykładowe brzmienia to taka ciekawostka uważam to za zbędne ale jest,

Gadasz.. Może masz coś nie tak. U mnie wszystko hula jak trzeba. A co do zmiany głośności- może masz zmienione ustawienie głośności dla kanału któregoś? Jest taki bajer że możesz jeden kanał np zapisać sobie głośniej od pozostałych i nie trzeba boostera kupować :)

Offline lekko

• Nowy użytkownik
brałem za 2450 za sterownikiem FBV z allegro na gwarancji jeszcze
wiadome że do line6 dopalacza nie trzeba
(mam tak jak zmieniam rodzaje wzmacniacza że mi dowala głośnością i mastera muszę mieć skręconego ok 8 ale wystarczy że ruszę gałką volume i jest ok master idzie wtedy w górę )

dopalacz do Mashalla TSL602 tak mimo 3 kanałów ja mam  BBpreamp - tu wiele prób aż na niego trafiłem nawet vox satchurator próbowałem to była lipa do mojego TSL100
ale hi gine od BBpreamp nie można wymagać  może coś z Domage Control sold metal

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
to w sumie fajną okazję trafiłeś ;). Jakoś parę tygodni temu grałem na flextonie iii w sklepie muzycznym i był ten sam problem z głośnością.. U mnie tego nie ma.

Co do BB preamp- fajnie że masz :P. Powiedz mi, czy warto sobie coś takiego kupić do spidera valve? Czy nie ma sensu? Może jakaś inna kostka którą ogrywałeś z tym piecem i fajnie się dogadywała? Pytam na razie z ciekawości bo jeszcze pieca nie spłaciłem ;). Ale może będę kupował jakąś kostkę kiedyś to korzystam z okazji i pytam :).

który sterownik FBV masz?

Offline lekko

• Nowy użytkownik
sterownik FBV EXPRESS
- pełny dostęp do 4 kanałów A,B,C i D
- funkcja TAP Tempo czyli możliwość nabijania tempa w aktualnym programie
- pedał ekspresji przystosowany do obsługi takich efektów jak Volume czy Wah-wah
- funkcja obsługi stroika o ile sterownik podłączony jest do wzmacniacza Line 6 posiadającego wbudowany stroik
- własne zasilanie poprzez przewód RJ-45 (w zestawie)
zdarzało mi się że się zawieszał 3 razy przez ok 8 miesięcy grania na nim - wystarczy wtyczkę wyjąć i włożyć

a po to mam tego line6 aby nic do niego nie dodawać biorę go na hałturę i chodzi po 12 godzin cały czas
choć nie powiem ładne czyste bez efektów + BBp i niezły crunch (mam na myśli blusowe klimaty)wyszedł jakiego nie znalazłem z samego wzmacniacza

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
w sumie też będę musiał zainwestować w sterownik nożny, jednak lajnsix bez tego jest jak bez nogi ;). Zastanawia mnie tylko czy warto polować na używany shortboard, czy lepiej express kupić.. A bluesa nie gram, gram trochę ciężej ;)

Offline fearlon

• Użytkownik
Hmm w tym Spiderku jedna rzecz mnie martwi - czy on jest głośny? Bo drugi kitarzysta ma JCM 800 z paką 4x12'' i jakoś by to musiało współgrać ;D
ESP LTD EC-400 STBC 18V

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
jak kupisz wersję z dwoma głośnikami to uwierz- nie będziesz musiał go prosić żeby się zciszał ;). Z jednym głośnikiem nie wiem, ale zawsze możesz podpiąć dodatkową kolumnę (ten jednogłośnikowy ma na 100% wyjście, ten dwu- nie wiem ale on nie potrzebuje) ;)

to jest 30W lampy. A spotkałem się z opiniami że 15to wattowy tiny terror starcza na koncerty w knajpach (nie widziałem osobiście). Ale 30 Wat to wystarczająco ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Kwi, 2009, 17:24:38 wysłana przez terrormuzik »

Offline fearlon

• Użytkownik
A Bogner Alchemist jak wypada przy tym? :>
ESP LTD EC-400 STBC 18V

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
nie grałem. Ale nie ma w nim z tego co widzę tych bajerów co w lajnsiksie.. Poza tym- Bogner ma 5 lamp na przedwzmacniaczu a lajnsiks 2 + cyfrowy modeling. lajnsiks daje większą uniwersalność na pewno. W końcu to lajnskiks. I kwestia wymiany lamp.. Wspomnisz moje słowa jak przyjdzie Ci wymienić 5 lamp zamiast 2uch ;). A na koniec dodam standardowo:

Ograj najlepiej ;)

ps- skąd jesteś? Jak z krakowa to zapraszam do ogrania line 6 bogner ;)

Offline Qvd

• Gaduła
A wiecie kiedy będzie u nas w kraju dostępne combo 112 6505?

Offline fearlon

• Użytkownik
z Gliwic jestem więc do Krakowa to jednak spory kawałek mam ;)
ESP LTD EC-400 STBC 18V

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
Alchemist jest w cipke, ale  to wzmak do spokojnego grania, czyli kliny i lekki roczek.
No pain No gain !

Offline fireboy

• Pr0
    • Toughest Firefighter Alive
Macie może jakieś porównanie tych L6 z lampkami z np. PODem XT ?? Czy te lampy faktycznie dają coś od siebie do brzmienia?

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
Macie może jakieś porównanie tych L6 z lampkami z np. PODem XT ?? Czy te lampy faktycznie dają coś od siebie do brzmienia?
Ogrywalem combo 1x12 Spider Valve 2 razy (zeby sie upewnic) i 2 razy mialem to samo wrazenie, ze to jest jak za ta cene jakas pomylka. Wiecej nawet nie chce mi sie pisac.
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
A mi się wydaje że za te pieniądze to bezkonkurencyjny sprzęt (nowy- w sklepie). Flexton zostaje daaaaaleko w dupie. Moim zdaniem.

Co do porównywania.. Na podzie nie grałem, słyszałem jedynie nagrania i mi osobiście bardziej podoba się brzmienie tego L6 (możliwe że dlatego że sam go mam ;)).

Dodam jeszcze że kumpel który gra teraz na Vettcie ii zachwycał się brzmieniem tego wzmacniacza, pomimo że to różne półki cenowe.

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
Nie mialem na mysli innych modelerow.
~150 EUR wiecej niz Spider Valve kosztuja comba Engl Thunder czy H&K Statesman.
Stanowczo wole 2 dobrze brzmiace kanaly niz cala mase brzmien do niczego.
Ofc kazdemu co lubi.
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline fearlon

• Użytkownik
A 50-W combo Fendmessa albo Ravena II jakby się sprawdziło? :)
ESP LTD EC-400 STBC 18V

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
Ja tam moze sie nie znam, ale thunder sam w sobie brzmi chujowato i nic a nic fajnego w tym wzmaku nie widze. Moze z jakimis kostkami to zagada, ale jak mial bym brac Spider valve, albo thundera, to wzial bym valve'a.
No pain No gain !