W końcu się zmobilizowałem. Dzięki MP :*
Najnowszy badyl w stajni. Gibson Les Paul Studio Baritone MK1. Instrument był wypuszczony w dwóch seriach. Pierwsza w 4 kolorach "na blachę" czyli Blue Mist, Black, Pewter Metallic, Sunrise Orange. Druga transparentna Honeyburst. Główne różnice to:
MK1: - pickupy neck 490R Alnico 5 i bridge 498T Alnico 5, puszkowane
- podstrunnica heban,
- korpus lity mahoń z nakładką klonową,
- logo macica perłowa.
MK2: - pickupy neck 496R Ceramic i bridge 500T Ceramic, otwarte,
- podstrunnica palisander,
- korpus chambered mahoń z nakładką plain top.
- logo silkscreen złote.
Szukałem bardzo długo w wykończeniu Pewter Metallic ale za każdym razem jak się pojawiała to miała cenę 2x budżet albo wyglądała jakby ktoś ją na próby woził ciągnąc za samochodem. Znalazła się w EU (dla mnie najważniejsze ze względu na koszt przesyłki w ponadnormatywnie długim futerale), więc zaryzykowałem w ciemno z nastawieniem że jak nie będzie pasowała to pogonię a jak się spodoba to szukam dalej srebrnej i najwyżej też pogonię
Ze względu na zawirowania z koroną, transakcja trwała ponad 2 miesiące. Póki co zostaje bo dawno mnie instrument tak nie cieszył.
Gitara z typu: jak ją produkowali to nikt nie chciał więc na wyprzedażach można było kupić po 600$, a jak skończyli produkcję to miętowe egzemplarze pojawiają się w okolicach 2k $.
Specka:
Spoiler FEATURES Made in Nashville, TN Mahogany body Maple top Mahogany neck with rounded '59 Les Paul profile 28" scale length Ebony fingerboard Platinum-plated hardware (brushed chrome look) Tune-o-matic bridge and stopbar tailpiece Silver top hat knobs Kidney button tuning keys 490R alnico magnet humbucker (neck) 498T alnico magnet humbucker (bridge) 2 volume, 2 tone, 3-way switch Black reptile-pattern hardshell case with dark grey plush interior, black shroud, and silver silkscreened Gibson USA logo 17 peghead pitch 0.818" thickness at nut 0.963" thickness at 12th fret 0.625" heel length 18th fret neck joint 28" scale 21.332" total length 1-11/16" nut width 2.062" width at 12th fret 24 frets
Foty: Wrażenia: Można bardzo krótko. Na brudach kurwi, na czystych fortepiani a ogólnie to bark wyrywa.
Pizdęczenie: Czarna, nie mogę opuścić stoptaila do samego korpusu bo pickup bridgowy jest za wysoko montowany i musiałbym ringa wymieniać na niższego, gustuję w lżejszych.
Kilku gitarowych z tym modelem:
Sevendust - Clint Lowery
Breaking Benjamin - Benjamin Burnley
Smashing Pumpkins - Billy Corgan
https://reverb.com/item/6319361-gibson-les-paul-studio-baritone-2006-black-owned-by-billy-corgan-zeitgeist https://reverb.com/item/6319362-gibson-les-paul-studio-baritone-2004-pelham-blue-owned-by-billy-corgan-zeitgeist a z naszego podwórka Hetane - Łukasz „Jeleń” Pol