Autor Wątek: Problem z przełączaniem kanałów w Mesa Single Rectifier  (Przeczytany 14068 razy)

Offline Chomick

• Pr0
A czarny kot ?? No i sam widzisz, że nie jesteś w 100 % wiarygodny  ;D

A tak poważnie to weź mi to wytłumacz jak 6 letniemu dziecku bo te partytury pod linkiem nic mi nie mówią  ;) Czemu nie da się tego przerobić na przekaźniki (pamiętaj, że rozmawiasz z człowiekiem, który nie wie z której strony trzyma się lutownicę  :) )

Online october

• Pr0
  • Oct.
przecierz

Kórde Homiku.

Oddaj do naprawy i zobacz co będzie :-)
007

Offline Chomick

• Pr0
No a jak gościu się myli, niepotrzebnie rozgrzebie wzmaka i spieprzy się coś po drodze ? Nie napisał mi przecież "Tak, to powszechny problem, który można łatwo usunąć poprzez..."  tylko "Można SPRÓBOWAĆ przerobić..." - nie wyczuwasz tu lekkiej nuty niepewności ?:P

Ty już raz dałeś gitarę do modyfikacji :P

Online october

• Pr0
  • Oct.
Wyczuwam :-) Daje sobie w ten sposób pole manewru jakby jednak coś innego po drodze wyskoczyło. Kolega miał tak w zeszlym tyg z rowerem. Poszedł na regulację i wymianę klocków hamulcowych. A okazało się że tylnie koło nie nadaje się do niczego. I z 55 euro obiecanych skończyło się na 220. Przy wartości rowera 450. Lajf is brutal :/

Co nie zmienia faktu, że warto by było wzmaka naprawić. Tym bardziej, że prawdopodobnie nie jest to naprawa wchodząca w tysiące. Zapytaj może jeszcze w innych miejscach. Będziesz mieć porównanie :-)
007

Offline Chomick

• Pr0
Tylko że to nie jest NAPRAWA tylko PRZERÓBKA wzmacniacza. A to jest różnica. To nie jest tak, że coś się w nim zwaliło i trzeba po prostu naprawić. S1 mają tak po prostu fabrycznie. Z kim byś nie gadał jest tak samo - jak ma ktoś S2 nie ma tego problemu, jak ma S1 to ma ten problem. Żeby się tego pozbyć trzeba go przerabiać.

Zastanawiające jest również to, że ktoś na anglojęzycznym forum napisał do Mesy w tej sprawie i wkleił swoją korespondencje. Wypowiedzieli się jasno, że sorry ale S1 tak są po prostu skonstruowane i nie da się nic w nich przerobić aby się tego pozbyć. Dlatego też kolega Dick Retard może mieć tutaj rację, tylko właśnie nie rozumiem czemu nie można tego przerobić na przekaźniki.

Online october

• Pr0
  • Oct.
A jak kupujemy Gibsona, który nie stroi? Wymieniamy w nim klucze na Gotoh. Tadam. Stroi. To wtedy to jest naprawa gitary, która nie stroi czy tylko przeróbka tego co fabryka niedoskonale wypuściła na rynek?

Zwał jak zwał, przeszkadza Ci to więc jednak warto coś z tym zrobić :)
007

Offline Chomick

• Pr0
Chyba chciałeś napisać nie trzyma stroju :) Jak nie stroi to warto sie przyjrzec progom, siodelku i ogolnemu wykonaniu :) Poza tym to nie jest niedopatrzenie z ich strony - zrobili to celowo żeby weliminowac trzask przy zmianie kanału. Uznali że to będzie mniejsze zło.

Anyway to tylko kanał LGBT, kto tego w ogole używa

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 29 Lip, 2018, 17:09:28 wysłana przez Chomick »

Zomballo

• Gość
No przecie napisałem już że singielka jest na przekaźnikach. Jedynka jak i dwójka. Tak samo dual i triple trzykanałowy (swoją drogą bardzo podobne są do siebie te serie aczkolwiek bardzo łatwo zmodować pod co się chce). I bardzo dobrze bo LDRy właśnie lubiły się często pierdolić. W dualce Rev G co miałem to po prostu rozsypywały się w palcach. Razor może potwierdzić bo dałem mu na kanał. A w mojej byłej Rev F były deko lepsze ale pewnie za jakiś czas dadzą o sobie znać. @sinquestsound radziłbym ją szybko sprzedać
Spoiler

Offline Chomick

• Pr0
Ale ten schemat co załączałeś na pewno był wspólny zarówno dla jedynki jak i dla dwójki ?  Może był tylko dla dwójki ?

Zomballo

• Gość
Nie. Nawet masz tam napisane S01. Schemat dotyczy jedynie Solo 50 jak i Rectoverba w wersji pierwszej. Tu masz do dwójki http://schems.com/bmampscom/mesaboogie/Boogie_srec_sers2.pdf
« Ostatnia zmiana: 30 Lip, 2018, 08:10:10 wysłana przez Dick Retard »

Offline wolfer

• Użytkownik
Bez jaj, naprawdę jest aż tak źle? Problem jest znany i np. niektóre switchery / multiefekty przełączające kanały mają specjalny "silent switching" właśnie po to, by wyciszyć pop - ale nigdy kuźwa nie tak strasznie zrealizowany, jak to opisujesz :) Mesa się przyłożyła, jak widać. Głupi POD HD500, czy nieco bardziej mądre switchery GLAB robią właśnie taki lekki fade-out / fade-in, ale raz, że może to być regulowane (GLAB GSC 2/3/..), dwa - w ogóle nie przeszkadza (a jestem zajebiście drażliwy na tym punkcie). Wrzuć nagranie, jak możesz.

" GLAB robią właśnie taki lekki fade-out / fade-in, ale raz, że może to być regulowane (GLAB GSC 2/3/..)".
Ghost_of_Cain w jaki sposób w GLab-ie można regulować owe wyciszanie przy przełączaniu ?
« Ostatnia zmiana: 30 Lip, 2018, 09:09:21 wysłana przez wolfer »
Jolana, eltron 100U, fuzz ....    ',, ',

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Ghost_of_Cain w jaki sposób w GLab-ie można regulować owe wyciszanie przy przełączaniu ?

Zerknij do manuala od GSC3:

http://www.glab.com.pl/download/um_gsc3_16122011.pdf

Strony 9-10

Offline Chomick

• Pr0
Dick Retard -  dzięki !

Skoro moja mesa już jest na przekaźnikach tak samo jak Twoja, to co oni takiego innego zrobili w niej niż w Twojej, że jest ten volume drop ?? :headache:

Kombinuję w ten sposób, że skoro mamy schematy do S1 i S2 to żeby zlokalizować co takiego zostało zmienione w S2 że problem został rozwiązany i przerobić w tym zakresię S1 na S2.

Offline wolfer

• Użytkownik

Strony 9-10

W mojej instrukcji jaką dostałem z urządzeniem nie ma nic na ten temat. Prawdopodobnie jest to looper ze starszym firmware.

Offline Rectifier

• Użytkownik
Nie daj sobie Mesy popsuc przez jakies "nieuzasadnione ulepszenia".
Mam wielki szacun dla Mesy i nosi mnie gdy "domowi znawcy" niszcza arcydzielo lampowej technologii,
dlatego podaje podpowiedz:
Przed siatka sterujaca lampy V4 (bufor SEND petli FX) jest uklad DUCKING/MUTE (element wykonawczy to tranzystor J175).
Uklad wyzwalania tego tranzystora ma inna stala czasowa dla obydwu wersji (pojemnosci 2,2uF i analogicznie 15uF).
Tam trzeba zaczac i nigdzie indziej...
Oddaj wzmak w rece doswiadczonego elektronika ktory Co to dosc latwo ogarnie - nie daj sie nabrac na jakiekolwiek szeroko zaawansowane modyfikacje.

Offline wolfer

• Użytkownik

Strony 9-10

W mojej instrukcji jaką dostałem z urządzeniem nie ma nic na ten temat. Prawdopodobnie jest to looper ze starszym firmware.

Zaktualizowałem firmware i wszystko bangla :D. Dzięki Ghost_of_Cain za info.

Zomballo

• Gość
@Rectifier ja to bym jeszcze przy okazji odmulił preamp na modłę wcześniejszych rewizji. No ale nie każdy lubi starocia. ;)

Offline Chomick

• Pr0
@Rectifier  No i to jest już konkret ! Dzięki wielkie :)

Offline Rectifier

• Użytkownik
@Rectifier ja to bym jeszcze przy okazji odmulił preamp na modłę wcześniejszych rewizji. No ale nie każdy lubi starocia. ;)

Mozna by. Ja o brzmieniach (pozytywach/negatywach) to zazwyczaj sie nie wypowiadam i trzymam z daleka od komentarzy,
bo to juz temat do ogarniecia tylko na poziomie indywidualnej oceny kazdego z Nas. Na poziomie technicznym moge pomoc/poradzic/zmodowac, jak to bedzie ocenione przez ucho odbiorcy/uzytkownika to juz czasami inna bajka.
Czasami sie nameczysz i nakombinujesz a na koniec uslyszysz ze nie o to do konca chodzilo. Czasami jeszcze nic nie zrobisz a Klient skacze do sufitu i wrzeszczy ze cale zycie szukal tego brzmienia.
Osobiscie jestem przeciwny modowaniu dla modowania. W obecnych czasach jest mnostwo rozwiazan technicznych i roznorodnych form sprzetowych, ze z pewnoscia, latwiej i taniej jest dobrac klocki do danego zestawu bez niepotrzebnych przerobek.

Offline Chomick

• Pr0
Brzmieniowo mi ona bardzo odpowiada. Clean jest naprawdę ładny i się nie przesterowuje a modern wcale nie jest taki rozlazły w dole - od biedy mógłbym grać nawet bez dopałki, tylko że w sumie już i tak dawno się pogodziłem, że i tak i tak nie uzyskam do końca brzmienia jakiego chce z jakiegokolwiek wzmaka bez dopałki. Po prostu dla mnie to idzie w tandemie, to dobra komplementarne, które mają się uzupełniać aby dać pełen rezulatat :D Tak samo jak JCM 800 plus dopałka, a dla wielu 5150/6505 + dopałka.  Ludzie dopalali i dopalać będo bo takie jest życie :D

Zomballo

• Gość
Święte słowa Panie @Rectifier ! Widać, że z niejednego pieca gain jadłeś! ;) Co sądzisz o downgrade potka przesteru z 1M na 250k? Po przesiadce z eFki na rev G normalnie jakbym wsadził kij w smołę z domieszką siarki. Dodam, że obie na Schumacherach. Randall Smith chyba miał dość metaluchów pocinających na rectifierach i zrobił im numer?
« Ostatnia zmiana: 02 Sie, 2018, 22:25:31 wysłana przez Dick Retard »

Offline Rectifier

• Użytkownik
Osobiscie to 1meg preferuje i czesto polecam do sprobowania. Tak w zasadzie to okolo 500K mi lezy, bo na wzor innych wielkich palnikow bocznikuje pota rezystancja rownolegla. Moj Rackmount Dual tez tak ma i na plus mu to wychodzi.
Modyfikacja podstawowa dla chcacych poeksperymentowac i zaskoczyc innych posiadaczy standardowego Recto.
Dla tych co uzywaja mocno tnacej dopalki i/lub wylaczaja FX LOOP (dual/triple) to niekoniecznie niezbedny mod,
ale i w tym wypadku, po podmiance raczej niewielu zechce wrocic do oryginalu.

Zomballo

• Gość
500k czyli bliżej Slo. Kurna chyba spróbuję. :)

Offline Rectifier

• Użytkownik
SLO, 5150, EVH i cala kupa tym podobnych.
Do tego okolo 470pF hi-pass filter cap I powstaje dosc szybki amp do "szredingu".