Autor Wątek: AGD do kuchni  (Przeczytany 1845 razy)

Offline Stachu

• Gaduła
  • Trv
AGD do kuchni
« 18 Maj, 2018, 12:53:52 »
AGD kupuje, co macie? Szukam lodówki i kuchenki na wypasie (elektryczna z płytą ceramiczną lub indukcyjna), i za Chiny nie mogę znaleźć kuchenki z funkcją gotowania na parze, choć wiem, że takie są. Ale piekarnik plus płyta też wchodzą w grę. Drodzy kuchmajstry let mi hyr ju.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj, 2018, 13:57:25 wysłana przez Stachu »
Udane dile: metal, Dale Cooper, Donnie, AngelSTM, MadYarpen, marczaq, Musza, Orange (Polecam!)

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Odp: AGD do kuchni
« Odpowiedź #1 18 Maj, 2018, 13:59:11 »
Co do piekarnika to mój brat ma u siebie Electroluxa, który taką funkcję gotowania na parze posiada. Nie wiem co to za model.
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #2 18 Maj, 2018, 16:32:57 »
kuchenka tylko gazowa!
-dobre patelnie (żeliwne, węglowe) wymagają sezonowania, czego nie zrobisz na indukcji.
-na indukcji nie wykorzystasz woka

indukcja ma swoje oczywiste zalety, ale dla kogoś kto lubi gotować nie da rady.
żywy ogień ułatwia też flambirowanie.

ot takie 3 grosze od grubasa :D
i always go full retard

Offline october

• Pr0
  • Oct.
« Odpowiedź #3 18 Maj, 2018, 17:26:30 »
Jeżeli chodzi o kuchenke jednego się wystrzegaj. Wszelkich wyświetlaczy dotykowych. Mam Gorenje ceramiczna ze zwykłymi pokrętłami (była z tej racji drozsza) ale piekarnik już się ustawia wyświetlaczem. I można szału dostać jak ma się mokre ręce  i próbuje ustawić np czas pieczenia. Indukcja czy ceramiczna to  kwestia też czy masz dzieci. Ceramiczna nagrzewa się i można się oparzyć.

Lodówke polecam na pewno z jak najniższym zużyciem prądu bo ta chodzi 24h na dobę. Sam mam Siemensa. Modelu nie pamiętam ale kilka lat już chodzi bezproblemowo.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

007

Offline Stachu

• Gaduła
  • Trv
« Odpowiedź #4 20 Maj, 2018, 15:24:49 »
Jedyny gaz w tej kuchni to w moim tyłku, ziemny nie jest pociągnięty, więc tylko na prąd. W indukcji trochę obawiam się pola elektromagnetyczneg o, kij wiele jaki ma wpływ na zdrowie. Uwagi cenne, jakby ktoś coś jeszcze to zapraszam. Swoją drogą nie wiedziałem o sezonowaniu patelni
Udane dile: metal, Dale Cooper, Donnie, AngelSTM, MadYarpen, marczaq, Musza, Orange (Polecam!)

Offline krzy1125

• Gaduła
« Odpowiedź #5 20 Maj, 2018, 20:07:11 »
Lodówka Siemens, klasa energetyczna A+, mam już ją 11 lat bez awarii i oby tak zostało.

Piekarnik z funkcją pary, kupiłem na nowy dom pół roku temu, użyłem tej funkcji na razie tylko raz, działa ale żeby mnie rzuciło na kolana to raczej nie... To jest jakiś model Samsunga.

Od pół roku korzystam z indukcji i jak dla mnie po iluś tam latach z palnikami gazowymi na razie widzę zdecydowaną przewagę płyty indukcyjnej, mam coś prostego z Boscha, z czterema polami, korzystamy raczej dużo.

Zmywarka po raz kolejny Bosch, daję radę, poprzednią też miałem tej firmy i zero zarzutów.

Offline selfslave

• Gaduła
« Odpowiedź #6 21 Maj, 2018, 10:09:19 »
Indukcja czy ceramiczna to  kwestia też czy masz dzieci. Ceramiczna nagrzewa się i można się oparzyć.
Dobrze, że w czasach, gdy jeszcze nie stworzono kuchenek indukcyjnych ludzie nie mieli dzieci. Przecież wszystkie by chodziły poparzone.

Offline october

• Pr0
  • Oct.
« Odpowiedź #7 21 Maj, 2018, 10:54:21 »
Nawet gdy co 100 dziecko w latach 90tych się przypadkiem oparzyło to zawsze lepiej, kiedy wynalazki sprawiaja, że się tego uniknie.

Poza tym nie wiem czy jesteś rodzicem, ale mi opcja uważania o jedną rzecz mniej przy dziecku bardzo energicznym by odpowiadala. Nie kupiłem indukcji bo Żona woli gotować na ceramicznej.
007

Offline selfslave

• Gaduła
« Odpowiedź #8 21 Maj, 2018, 11:10:10 »
Sorry, jestem zwolennikiem starego i niemodnego "jak się nie poparzy to się nie nauczy".