Autor Wątek: Uwaga Oszust!  (Przeczytany 1840 razy)

Offline IndependenT

• Gaduła
Uwaga Oszust!
« 13 Kwi, 2018, 20:57:03 »
Witam wszystkich serdecznie,
Chciałbym ostrzec wszystkich przed oszustem który podaję się jako Arkadiusz Barański zamieszkały niby w Warszawie,(dla zainteresowanych mogę podać nr konta, nr telefonu, oraz adres który pewnie nie jest prawdziwy) sprzedaje on używany sprzęt muzyczny na OLX w tym gitary, niestety stałem się ofiarą tego oszusta , sprzedawał on gitarę Ernie Ball w cenie 2000zł, pisał że to gitara syna który wyjechał za granicę i sprzedaje jego sprzęt, wiem jestem frajerem że w to uwierzyłem, ale po rozmowie telefonicznej oszust wydawał się wiarygodny i prawdomówny, oczywiście zaproponowałem formę płatności pobranie ale oszust twardo negocjował formę płatności, więc ostatecznie stanęło 500 zł przelew, reszta pobranie. Po zrobieniu przelewu oszust zmienił taktykę, że wyślę gitarę dopiero jak mu przeleję 1000zł bo nie będzie ryzykował wysłania gitary w ciemno, w tym cały czas podkreślał że to dużo pieniędzy i boi się oszustwa. Po wymianie kilku sms (bo na tel nie odbiera) piszę że nie odda pieniędzy, nalewa się z policji, i że mogę mu skoczyć, bo jest byłym oficerem cbś, i wie jak to wygląda… Sprawa jest zgłoszona na Policję ale nie wiem czy to coś da, przestroga dla innych, nie wysyłajcie pieniędzy w ciemno, kupujcie tylko za pobraniem, mam nadzieję że go ktoś dojdzie.
pozdrawiam.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Odp: Uwaga Oszust!
« Odpowiedź #1 13 Kwi, 2018, 22:16:28 »
Wszystko dogadywaliście na piśmie (maile/smsy)?
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #2 14 Kwi, 2018, 10:10:42 »
Historia wiadomości i potwierdzenie przelewu powinny starczyć, aczkolwiek będzie się ciągnąć jak smród po gaciach. Może ewentualnie za zwłokę będzie zmuszony do odsetek ale prawdopodobieństwo małe :(

Nie dawać się w taki rzeczy wprowadzić - nie chce za pobraniem to niech spierdala :D

Offline sobek

• Pr0
  • Cornford Fanboy
« Odpowiedź #3 14 Kwi, 2018, 12:09:43 »
Wiem, że leżącego się nie kopie, ale wierzenie w to, że ktoś może puścić EBMM Majesty za 2 koła to proszenie się o kłopoty na własne życzenie...

Offline bandit112

• Gaduła
« Odpowiedź #4 14 Kwi, 2018, 15:38:53 »
Daj znać jak się skończyło... Może prokuratura? Na policji dupę sobie tym wytrą, bo do końca dniówki 2h zostały... Ja też swego czasu pożegnałem się z kasą i teraz: albo sklep z regulaminem i wszystkimi danymi z siedzibą w Polsce, albo allegro, albo pierdolę nie robię deali.

Offline IndependenT

• Gaduła
« Odpowiedź #5 15 Kwi, 2018, 19:23:13 »
Pewnie kasy nie odzyskam, ale gość nie będzie spał spokojnie, na razie sprawa zgłoszona na policję

Offline Amal_68

• Pr0
  • You've heard of the golden rule, haven't you?
« Odpowiedź #6 15 Kwi, 2018, 21:49:22 »
Wiem, że leżącego się nie kopie, ale wierzenie w to, że ktoś może puścić EBMM Majesty za 2 koła to proszenie się o kłopoty na własne życzenie...

Nie do końca. Ja trafiłem parę takich okazji. Nie koniecznie gitarowych, ale na przykład auta u Niemca. Różne sytuacje ludzi spotykają. Sam kiedyś jak mnie cisnęło z kasą sprzedałem piec o wartości +-3k za 1800. Shit happens. A koleś jest kurwom.
@IndependenT udostępniam w branży. Jechać z nim  :headbang:
Kompletna, jednoosobowa linia produkcyjna alkoholu wysokoprocentowego na czasy niepewne.
Sprzedaje graty !>>> http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5646688<<!
*** http://ucio94.soup.io/ ***

Offline IndependenT

• Gaduła
« Odpowiedź #7 15 Kwi, 2018, 22:18:23 »
dzięki, pozdro!

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
« Odpowiedź #8 13 Maj, 2018, 14:17:58 »
Z trochę innej beczki, ale tez o oszustwie:

https://niebezpiecznik.pl/post/sms-rodo-certyfikat-lte/
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline derb189

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #9 15 Maj, 2018, 14:25:12 »
Policja raczej da radę, też zostałam tak kiedyś oszukana, poszłam z tym na policję, chwilę to trwało ale znaleźli oszustkę i pieniądze wraz z listem przepraszającym do mnie dotarły. Ale prawdą jest żeby nie kupować rzeczy od nieznanych i niesprawdzonych osób, tym bardziej jeżeli w grę wchodzą tysiące a nie dziesiątki..