Autor Wątek: Rodzinna fura za circe 10kzł - co wybrać?  (Przeczytany 5732 razy)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
Rodzinna fura za circe 10kzł - co wybrać?
« 14 Cze, 2016, 23:14:22 »
Siemson

Jak widzicie po sumie jaką mam zaplanowaną na ten wydatek, fura to nie jest coś w co chce przesadnie inwestować. Jednak fajnie by było, gdyby to jeździło nieco lepiej niż mój obecny Citroen Berlingo 1,4.

Budżet fajnie jak by się zamknął w kwocie 8-12kzł.

Pierwsza myśl to BMW e46 kombi z okolicy 2000-2004 w benzynie 1,8 lub 2.0.

Mondziaki pre 2007 i VW passerati&golf odpadajo, bo tak.
No, może i passerati by rozważył, ale pospolitość tego samochodu mnie aż boli.

Wymagania:

Kombi, dobrze wyposażone(poduchy sztuk kilka, komputer pokładowy, klima i inne chuje muje), bez awaryjne (na ile to możliwe przy starszej furze), moc co najmniej 120km a najlepiej okolice 150, dobrze trzymające się drogi (lepiej niż citronen), benzyna. No i żeby nie były to auta z tych, które rdza wpierdala w oczach.

Jakieś sugestie?

No pain No gain !

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Grand Voyager/Caravan
W benzynie z gazem.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Jeżeli Skodá nie odpada z VW, to Octavia w Kombi 1.8t zrobi temat. Pospolite, ale niezawodne i ma mocne blachy.

Offline oz

• Pr0
Może saab 95, znajomek jeździ rocznikiem 2000 od 7 lat i właściwie poza jakimiś tam problemami z gazem jest bezproblemowo.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Przy tej sumie za auto i takim wyposażeniu, jest spora szansa ze jednek bedziesz inwestować w auto, ma się co psuć.
Saab drogie części, BMW to samo. Jak chcesz tyle wydac to musi byc auto do którego czesci dostaniesz w kazdym kiosku ruchu niemalże,... niestety.
Voyagera także bym polecał, osobiście nawet diesla 2,4tdi  mamy to w firmie, w cholere km robi i daje rade, i oczywiście nie ma ze sie nie psuje, ale wszystko mozna zrobić po nie przesadnych kosztach.

Offline aciek_l

• Pr0
@commelina ma rację. Kupno E46 powyżej 2000r w Polsce za 8-12k nie brzmi jak rozsądny pomysł. Jakkolwiek auto mi się podoba i sam może się za jakiś czas przesiądę. ;) Ale póki co więcej dałem za A3 1.6 z 2001. Z wyposażenia ma klimatyzacji, elektryczne szyby  i 5 drzwi (co rzadkie jak na A3). Pewnie wielu by mi powiedziało, że przepłaciłem, ale przez półtora roku i 30kkm, nie licząc ‘pakietu startowego’, do zrobienia miałem tylko hamulce z tyłu (z 250-300zł), świece (180zł) i gumy stabilizatora (120).  Cudów nie ma, im niższa cena za dany model, tym większe prawdopowobieństwo że coś ‘jebnie’, i odwrotnie.
W 1.8, czy 2.0  raczej nie będziesz miał ‘siedemnastek’, chyba że poprzedni właściciel zmienił. Ale opony to siedemnastek też są prawie 2x droższe niż w przypadku 15’’. E46 combi nie jest też aż tak wielkie.
Prawda jest taka, że jak na naszych ulicach coś jest ‘oklepane’ i widać tego pełno, to dlatego że takie auto jest w miarę niezawodne i tanie w utrzymaniu.  Fakt, że w sumie E46 dużo widać na ulicach, ale często są mocno zaniedbane właśnie dlatego, ze kogoś zaskoczyły koszty utrzymania.
Niestety, z małym budżetem, jeśli nie chcesz ‘skarbonki’, pozostaje właśnie coś prostego i oklepanego.

Offline Guitar Spot

• Gaduła
  • www.guitarspot.pl
    • Autoryzowany Dealer Suhr, Aristides, Skervesen w Polsce
Już nie mówiąc o próbach znalezienia E46 bez solidnych przygód w przeszłości. Odpuść. Niestety w tej cenie musisz zostać przy 'pewnych i oklepanych' modelach. Lansu tanim kosztem ni ma. Anyway, jak to ma być samochód dla rodziny to jednak warto troszkę dołożyć, bo to nie tylko późniejsze naprawy, ale i bezpieczeństwo i komfort. Nie chcesz jadąc na wakacje gdzieś dalej w połowie trasy dzwonić po lawetę.
Autoryzowany dealer Suhr, CAA, Jim Kelley, Aristides : http://guitarspot.pl

Offline aciek_l

• Pr0
Poza tym szukałbym przede wszystkim na prywatnych ogłoszeniach. Import się przy takiej kwocie średnio opłaca, a wszystko warte uwagi z Niemiec w zasięgu 300km od granicy jest już dawno u nas i w Rumunii, czy na Ukrainie. ;). Komisy no to wiadomo… ;) Pamiętaj też, że jeśli coś jest „świeżo sprowadzone”, itd. za powiedzmy 10k, to to auto kosztowało pewnie z 7, max. 8k (sprowadzenie, jakieś poprawki, mycie czyszczenie itd., żeby trup wyglądał jakby wyjechał z salonu  ;) ).

Online october

• Pr0
  • Oct.
Pewnie da się cos znaleźć, ale jak to bywa trudno.  Sam sprzedalem astre 2002 rok, 1.7 dti, 220tys. na liczniku za 5,5k  i mysle, ze kupujacy jeszcze sporo pojeździ bez wkladu finansowego. Za więcej nikt jej nie chcial. Sam nic nie doradze, ale nastawialbym sie na konkretny egzemplarz a nie bmw i koniec.
007

Offline firejump

• Gaduła
    • Mniejszość
Jeśli SUV mieści się w twojej definicji kombi, to rzuć okiem na Hyundai Santa Fe / Kia Sorento, roczniki do 2006. Jeżdżę od 3 lat egzemplarzem z 2005, nie rdzewieje, nie psuje się.

Orange

• Gość
Renault Espace.

Posty połączone: 15 Cze, 2016, 14:49:25
Albo grand scenic, jak mniejszy.
« Ostatnia zmiana: 15 Cze, 2016, 14:49:25 wysłana przez Orange »

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Chciałem coś polecić, ale zorientowałem się, że się kurwa nie znam na samochodach. :P

Anyway stałem przed podobnym problemem rok temu(ostatecznie olewając prawie wszystkie parametry na rzecz tego, co oferuje aktualna karoca - której tutaj nie polecam, bo za mała) i oto, co rozważałem:
Corolla Verso - ostatnio jest wysyp benzynowych.
Avensis II - byle nie jedynka, bo pod względem blacharskim to jest samochód z lat 90' - ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Subaru Legacy - AWD! :D Kolega miał. Cytując: "Pierdolił się mniej niż Mazda, która non-stop się pierdoliła". Nie wiem, czy to może być traktowane jako rekomendacja.
Chrysler Voyager - Kilku znajomych miało i lata mijają, a to jeździ i jeździ...

Natomiast nie polecam nic francuskiego. Pewnego razu przejeżdżałem obok warszawskiego oddziału portalu tylnabelka.pl, zobaczyłem nieludzki ruch, jaki tam panuje i wystarczy mi.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Może rozważ cztery Peugoty 106 sport w gazie?

:D
B ( o ) ( o ) B S

Offline frost07

• Gaduła
Podpisuję się pod uwagami o E46. Dobre i zadbane egzemplarze szybko znikają, a szroty wiszą. Poza tym dobra sztuka to tak lekką ręką 18-22k. Zależy od wyposażenia i co ważne silnika.
'-'

Offline aciek_l

• Pr0
Ech, ale E46 330i to coś pięknego... :)

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Online wuj Bat

• Pr0
Nikt Ci nie poradzał, a zobacz:
- Subaru Impreza, ale "w" kombi
- Jaguar S-Type

Paczki z głów!

Offline aciek_l

• Pr0
Serio takie propozycje za 8-10k? Impreza jest malutka, nawet w kombi.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Online wuj Bat

• Pr0
Zależy czy rodzina chuda.
Paczki z głów!

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Podpisuję się pod uwagami o E46. Dobre i zadbane egzemplarze szybko znikają, a szroty wiszą. Poza tym dobra sztuka to tak lekką ręką 18-22k. Zależy od wyposażenia i co ważne silnika.
Kolega ma E91 bodajże i myk robi taki: jedzie do Niemiec, kupuje E91 za 5-6k Euro, sprzedaje poprzednie, jeździ tym kupionym dwa lata i jak się coś tam rozjebie większego to powtarza proces. :D

Ale kiedyś zdaje się jeździł E46, bo to już jego trzecie BMW i nie wyobrażam sobie, żeby zawsze znalazł taką okazję/szrota E91.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Nikt Ci nie poradzał, a zobacz:
- Subaru Impreza, ale "w" kombi

Miałem polecić, ale ma kilka ale:
Liczba KM mniejsza niż podana, bo nie ma tych 150 km, a 115. Bardzo zwinne 115, ale jednak.
Jesli zależy na poduszkach powietrznych to tez kiepsko, bo ma 2 (ja mam jedna, ale mam koło od sparco :D )

Ponadto z teoretycznych minusów Subaryny:
Z tylu nie jest najlepiej z miejscem, bardzo cieżko dobrać tez fotelik dla dziecka, który by sie zmieścił.
Spalanie benzyny jest dosyć spore. Jesli chcesz przycisnąć, to nawet 20 litrów na reduktorze może wjebac. Łatwo o wir w baku.

Ale za to:
Jest reduktor :D
Bardzo fajnie toleruje gaz - mam instalacje od 2 lat i nie ma najmniejszych problemów. Spalanie gazu przy jezdzie mieszanej, bez zbytniego przekraczania 3500 obr wynosi około 10-12 l gazu
Nie psuje sie praktycznie wcale, od 2 lat robiłem tylko wymianę klocków, tarcz i płynów
Dosyć pojemny bagażnik.
Prawdziwe 4x4 - klei sie do drogi jak pojebany

Co do rudej, to poszło po tylnich nadkolach. Tu był problem ze znalezieniem reperaturki do Subaryny, ale ostatecznie pasowały jakies z jakiejś hondy albo toyota, tylko trzeba było je lekko dogiąć. Tak czy inaczej wszystko zamknęło sie w kwocie 600 pln z lakierowaniem, wiec bez tragedii :)

Jestem zakochany w tym aucie, kolejny mój samochód to rownież bedzie Subaru Impreza, a obecny dostanie żona :)
B ( o ) ( o ) B S

Online wuj Bat

• Pr0
Liczba KM mniejsza niż podana, bo nie ma tych 150 km, a 115. Bardzo zwinne 115, ale jednak.
Ale jak to? Masz 2.0, to od 125KM się niby zaczyna
Paczki z głów!

Offline drzevoo

• Gaduła
Ode mnie Accord VI i Subaru Forester :)
Żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chce...

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Ale jak to? Masz 2.0, to od 125KM się niby zaczyna

mam 2.0 115, ale raczej nie mówimy o tej samej wersji. Ja mówię o tej pre bugeye:

ja mam właśnie taką^ tylko ze spojlerami na tylnej klapie (1 pod szybą, drugi nad) - drastynie zmieniają wygląd, który bez nich jest raczej średni (mówię o tyle, do przodu nie mam nic do zarzucenia :) )
B ( o ) ( o ) B S

Online wuj Bat

• Pr0
Miałem tako mieć, tylko błękotnom. Się tego 4x4 przestraszyłem, że padnie...
Paczki z głów!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Miałem tako mieć, tylko błękotnom. Się tego 4x4 przestraszyłem, że padnie...

auto w rodzinie od 6 lat, u mnie od 2,5 i zero jakichkolwiek problemów. Jedyny problem to taki, że jak się jeździ z 4x4, to się potem już nie chce jeździć bez ;) nawet kosztem tych paru km/h max prędkości
B ( o ) ( o ) B S